Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Fintech and Emerging Financing Models in a Dynamic World

Tijdens deze summer school krijg je een spoedcursus in de basisprincipes van blockchain - zowel vanuit technologisch perspectief als vanuit het perspectief van regelgeving.

Cursusbeschrijving

Na meer dan tien jaar sinds de publicatie van Nakomoto's Whitepaper over Bitcoin zijn steeds meer financiële instellingen op zoek naar nieuwe manieren om financiële diensten aan te bieden op basis van Distributed Ledger Technology (DLT). De meeste DLT's staan algemeen bekend als blockchains. Als trotse winnaar van de Dutch Blockchain Awards 2022 "Meaningful Education Award", bieden wij de beste blockchain opleiding van Nederland. Tijdens deze summer school krijg je een spoedcursus in de blockchain basics - zowel vanuit technologisch perspectief als vanuit het perspectief van regelgeving.

De cursus bestaat uit twee delen. In het eerste deel leren studenten hoe ze tokens strategisch kunnen inzetten binnen een ecosysteem, zoals spaarpunten, cryptocurrencies of digitale activa. Deze digitale tokens vertegenwoordigen eigendom, toegangsrechten, certificering en stimulansen. Dit is een praktijkgerichte cursus waarin je je eigen ecosysteem creëert. In het tweede deel leren studenten hoe dit nieuwe ecosysteem bestaande financiële instellingen beïnvloedt en op welke regelgeving ze moeten letten bij het toepassen van DLT op producten en diensten in de financiële sector.

Lees hieronder verder voor meer cursusinformatie.

Over deze cursus

Niveau

  • PhD / Master

Contacturen

  • 45

Voertaal

  • Engels

Cursusprijs

  • €765 - €1360

Aanvullende cursusinformatie

  • Wekelijkse sessies en onderwerpen

    Elke dag staan er 3 tot 4 uur colleges op het programma. Daarnaast krijg je de gelegenheid om onder begeleiding aan opdrachten te werken. De lestijden zijn meestal tussen 10:00 MA en 12:00 PM, en tussen 13:00 PM en 15:00 PM. Werksessies onder begeleiding kunnen voor, tijdens of na de colleges plaatsvinden. Vanwege de beschikbaarheid van gastdocenten vragen we om een flexibele houding.

  • Leerresultaten

    • Wat is Blockchain? (Wat is Distributed Ledger Technology?)
    • Hoe pas je deze technologie toe als finance professional? (Hoe werkt het?)
    • Voordelen en use cases (Voor wie en voor welke financiële activiteiten is het geschikt?)
    • Wie en wat is gereguleerd? (Hoe zorg je voor naleving?)
    • Verandert deze technologie het financiële systeem? (Wat is de toekomst?)
  • Leerdoelen

    Aan het einde van deze cursus zijn studenten in staat om:

    - Systems Thinking begrijpen en toepassen op Blockchain Ecosystemen: Deelnemers zullen blockchain-gebaseerde ecosystemen ontwerpen en optimaliseren voor meer efficiëntie en duurzaamheid.

    - Blockchain-oplossingen voor echte uitdagingen ontwerpen en evalueren: Deelnemers zullen praktische vaardigheden opdoen om blockchain-gedreven oplossingen te creëren en te evalueren binnen multi-stakeholder omgevingen.

    - Zijn in staat om te werken in cross-culturele teams, een lean plan te schrijven en een innovatie en financieringsaanvraag te presenteren in een Dragons' Den setting.

    - De rol van de toezichthouder begrijpen om de risico's en kansen van nieuwe technologieën die door financiële instellingen worden gebruikt, tegen elkaar af te wegen.

    - De impact van nieuwe technologieën op de rol van verschillende financiële instellingen in het financiële systeem beoordelen.

    - Beoordelen welke financiële activiteiten onder welk reguleringsstelsel vallen en de belangrijkste verschillen tussen deze stelsels begrijpen.

    - Enkele van de moeilijkheden en uitdagingen begrijpen bij het toepassen van 'oude' regelgeving op 'nieuwe' technologieën.

  • Over de cursuscoördinatoren

    Vera Lubbersen is econoom bij de afdeling Marktinfrastructuur & Innovatie van De Nederlandsche Bank (DNB) en promovenda bij de afdeling Finance van de Vrije Universiteit (VU). Haar belangrijkste onderzoeksgebieden zijn betalingen en nieuwe digitale vormen van geld. Bij DNB geeft ze beleidsadvies over regelgevingskwesties die ontstaan door nieuwe technologieën die door financiële instellingen en financiële marktinfrastructuren worden gebruikt.

    Bernhard van der Biessen is afgestudeerd in Stedelijke, Haven- en Vervoerseconomie en in Technische Vervoerswetenschappen. Hij heeft gewerkt bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waar hij zich bezighield met verschillende modellen. Door zijn technische achtergrond te combineren met economische inzichten is hij als geen ander in staat om complexe blockchain-ecosystemen te analyseren en inzichtelijk te maken. Sinds 2010 is hij actief betrokken bij onderwijs en vanaf 2017 heeft hij zich gericht op blockchain. In samenwerking met tal van industriële partners, zoals Rabobank en Capgemini, heeft hij met succes verschillende blockchain-studentenprojecten begeleid. Hierdoor heeft hij een ongeëvenaarde expertise opgebouwd in het bouwen van gedecentraliseerde ecosystemen.

  • Cursus syllabus

    Hier vind je de syllabus voor 2025.

Team VU Amsterdam Summer School

We zijn er om te helpen!

Skype: op afspraak via amsterdamsummerschool@vu.nl

Contactpersoon

  • Yota
  • Programma Coordinator
  • Esther
  • Summer and Winter School Medewerker

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam