Cursusbeschrijving
Vandaag de dag zijn er 8,0 miljard mensen te voeden en dit aantal zal naar verwachting toenemen tot ongeveer 10 miljard in 2050. Er is meer voedsel nodig en meer voedsel betekent meer water voor gewassen en vee.
Deze cursus is gebaseerd op feiten en behandelt uitdagingen op het gebied van voedsel en water en innovatieve interventies vanuit verschillende disciplinaire perspectieven en sociaal-culturele contexten, waarbij voorbeelden uit de praktijk worden gebruikt. Dit jaar werken studenten samen met studenten van Rhodes University in Zuid-Afrika aan gezamenlijke opdrachten en presentaties via Collaborative Online International Learning (COIL). Interactieve theoretische colleges (deels online) worden afgewisseld met discussies, groepswerk en een veldbezoek. Studenten profiteren van discussies met medestudenten met verschillende disciplinaire achtergronden en landen van herkomst. Ten minste vijf van de volgende onderwerpen komen aan bod:
- Voedselsystemen, voedsel- en voedingszekerheid en voedingsbewuste landbouw
- Waterbeheer, waterzekerheid en klimaatslimme landbouw
- Uitbreidingsdiensten, beleid en uitdagingen
- Internationale voedselmarkten en economische factoren die de voedselzekerheid beïnvloeden
- Innovatieve interventies in de waardeketen (van boer tot bord)
We brengen de praktijk naar het klaslokaal door gebruik te maken van praktijkvoorbeelden uit Nederland en Zuid-Afrika. De beoordeling is gebaseerd op de deelname van studenten aan discussies, debatten en groepspresentaties.
Lees hieronder verder voor meer informatie