Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Permanente Educatie voor bestuurders en toezichthouders

Zijlstra Governance programma

Programma 2024

Woensdag 11 september 2024 | 16.00 – 20.00 uur | Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam
Masterclass: Duurzaamheidverantwoording vanuit het perspectief van de bestuurder en toezichthouder

Door prof. dr. Tjerk Budding en prof. dr. Raymond Gradus, beiden als hoogleraar verbonden aan het Zijlstra Center for Public Control, Governance & Leadership
PE-punten: 4

Terwijl grote bedrijven op basis van Europese wetgeving (CSRD) verplicht zijn om in hun jaarverslag te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, en daarbij ook aan accountantscontrole onderhevig zijn, bestaan er voor overheids- en non-profit organisaties op dit moment nog geen verplichtingen daartoe. Toch zien we, mede door maatschappelijke druk, dat diverse organisaties zich meer gaan verantwoorden over aspecten op het vlak van brede duurzaamheid, waarbij veelal een onderscheid wordt gemaakt tussen Environmental, Social en Governance (ESG) aspecten. Maar wat is een manier die daarbij passend is voor de eigen organisatie? Welke raamwerken (zoals de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties) zijn er beschikbaar en welke ervaringen zijn daarmee opgedaan? En welke rol hebben bestuurders, toezichthouders en anderen die actief zijn op het vlak van governance daarbij?

Woensdag 9 oktober 2024 | 16.00 – 20.00 uur | Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam
Masterclass: Toezicht en verantwoording op en in organisatienetwerken

Door prof. dr. Patrick Kenis (Tilburg University)
PE-punten: 4

In toenemende mate is er sprake van samenwerking tussen organisaties, zowel binnen als buiten de grenzen van het eigen domein, veelal in de vorm van netwerken waarbij drie of meer partijen betrokken zijn. Denk daarbij aan samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs, samenwerking in het kader van het integraal zorgakkoord en de vele vormen van samenwerking door gemeenten. In deze masterclass bespreken we met elkaar welke vormen van netwerken onderscheiden kunnen worden en wat dan de rollen en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen zijn. En wat is er nodig voor succesvolle samenwerking? In het bijzonder bespreken we ook hoe je tot goede governance en verantwoording kan komen, waaronder de rol en taakinvulling van interne toezichthouders.

Woensdag 6 november 2024 | 16.00 – 20.00 uur | Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam
Masterclass: HR in de Publieke en Non-profit Sector: Een Nieuw Perspectief

Door dr. Claudia van Mourik, docent het Zijlstra Center for Public Control, Governance & Leadership
PE-punten: 4

Voor publieke en non-profit organisaties is het cruciaal om niet alleen in hun medewerkers te investeren, maar ook om adequaat te anticiperen op de vele veranderingen in hun omgeving. HR vervult hierin een sleutelrol. Echter, de positie en rol van HR staan vaak ter discussie en hun toegevoegde waarde is niet altijd evident. Zijn zij nu wel of niet een strategische partner voor het management? Hebben zij nu wel of geen invloed op het behalen van organisatiedoelen en het creëren van publieke waarde? Wat is de rol en positie van de HR-functie in een context die continu aan verandering onderhevig is?

In de masterclass 'HR in de Publieke en Non-profit Sector: Een Nieuw Perspectief', beschouwen we de rol en positie van HR en de ontwikkelingen binnen het vakgebied vanuit een nieuw perspectief. Dit perspectief neemt complexiteit en constante verandering als uitgangspunt en ziet organisaties niet als statisch, maar als organisch en dynamisch. We bespreken de belangrijkste eisen die nu en in de toekomst aan HR-professionals in de publieke en non-profit sector worden gesteld, evenals een aantal praktische uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

Woensdag 4 december 2024 | 16.00 – 20.00 uur | Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam
Masterclass: Diversiteit en samenwerking

Door prof. dr. Klarita Gërxhani en Alberta Schuurs, resp. hoogleraar Sociale Economie aan de VU en manager Mens & Organisatie bij de directie IV van de Belastingdienst
PE-punten: 4

Organisaties worden wel gedefinieerd als een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen waarbij kracht, kennis en vaardigheden worden gebundeld om een doel te bereiken. In de praktijk heb je daarbij te maken met een grote variëteit aan competenties, werkwijzen én gezichtspunten van deze personen. In deze masterclass bespreken we waarom het van belang is om deze diversiteit te bewaken en te koesteren, zoals bijvoorbeeld op het vlak van de verhouding tussen mannen en vrouwen. En hoe je zorg ervoor dat iedereen daarbij zich gehoord en gezien voelt en een goede sociale veiligheid bereikt wordt? Zeker in de werkomgeving die steeds meer gekenmerkt wordt door complexiteit, verandering en onzekerheid. Dit doen we door kennis te nemen van recent wetenschappelijk onderzoek op dit terrein, maar worden ook ervaringen vanuit de Belastingdienst gedeeld en wisselen we ervaringen tussen deelnemers aan de masterclass uit.

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op.

Vrije Universiteit Amsterdam
Het Zijlstra Center
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Volg ons

Contactpersoon

  • Esther Siesling & Jacqueline Serry
  • Programma coördinator