Resultaat en leerdoelen
Deze masterclassreeks geeft verdiepende kennis van en inzicht in de toepassing van nieuwe inkoopvormen met inachtneming van het aanbestedingsrecht. Met deze kennis kunt u bouw- en infrastructurele projecten op een rechtmatige wijze inkopen, gebruikmakend van nieuwe inkoopmethoden, zoals geïntegreerde contractvorm, klassiek of geïntegreerd bouwteam, twee-fasenaanpak, cost+ aanpak, en seriematige aanpak.
Na het volgen van deze masterclassreeks bent u in staat om:
- De belangrijkste aanbestedingsrechtelijke kwesties die zich kunnen voordoen bij de voorbereiding en uitvoering van een aanbestedingsprocedure voor opdrachten die worden ingekocht met gebruikmaking van een geïntegreerde contractvorm, een klassiek of geïntegreerd bouwteam, een twee-fasenaanpak, een cost+ aanpak of een seriematige aanpak benoemen, analyseren, toelichten en rechtmatig oplossen.
- De belangrijkste aanbestedingsrechtelijke kwesties die zich na de totstandkoming van de overeenkomst bij de hiervoor genoemde inkoopvormen kunnen voordoen – tijdens de ontwerp-, (eventuele) prijsvormings- en realisatiefase – benoemen, analyseren, toelichten en rechtmatig oplossen.
- De belangrijkste verschillen en overeenkomsten die – vanuit het perspectief van het aanbestedingsrecht bezien – tussen de verschillende inkoopvormen bestaan, benoemen, toelichten en waarderen.
Programma en werkwijze
Deze masterclassreeks bestaat uit 6 masterclasses van elk 3 uur. Het programma ziet er als volgt uit:
- Nieuwe vormen van inkoop van bouw- en infrastructurele projecten: inleiding, overzicht en inventarisatie van aanbestedingsrechtelijke uitdagingen.
- Aanbesteden en wijzigen van een opdracht op basis van geïntegreerde contractvormen.
- Aanbesteden en wijzigen van een opdracht op basis van een klassiek of geïntegreerd bouwteam.
- Aanbesteden en wijzigen van een opdracht op basis van de twee-fasenaanpak.
- Aanbesteden en wijzigen van een opdracht op basis van cost+.
- Aanbesteden en wijzigen van meerdere opdrachten op basis van seriematige aanpak (o.a. herzieningsclausules, herhalingsopdrachten en raamovereenkomsten).
Interactie
Tijdens de masterclass wisselt u actief uw ervaring uit met de andere deelnemers en met de docenten. Zo past u de opgedane kennis direct toe in diverse praktijksituaties en vergroot u uw netwerk. Voorafgaand aan iedere bijeenkomst ontvangt u een (per masterclass nieuwe!) digitale reader die u door kunt nemen, zodat we tijdens de sessie de diepte in kunnen gaan.
Deze masterclassreeks onderscheidt zich van de actualiteitencursussen en - masterclasses Aanbestedingsrecht door de verdiepingsslag in bouw- en infrastructurele projecten, en de hoge mate van interactie; per masterclass zijn er drie docenten gelijktijdig aanwezig om u uit te dagen.
Opbouw van de masterclassreeks
Eerste masterclass: basis voor verdieping
De eerste masterclass legt de basis voor de verdiepingsslag die tijdens de volgende masterclasses wordt gemaakt. Dit betreft zowel uw kennis van de feitelijke en organisatorische context van de verschillende nieuwe inkoopvormen als uw kennis van de relevante onderdelen van het aanbestedingsrecht. U krijgt een verklaring van de ontwikkelingen die hebben geleid tot nieuwe inkoopvormen in de bouw en infrastructuur. Daarnaast krijgt u inzicht in de doelstellingen van deze nieuwe vormen. Vervolgens hoort u wat de kenmerken zijn van en de verschillen en overeenkomsten tussen deze inkoopvormen. Daarna vindt een eerste inventarisatie plaats van de meest interessante aanbestedingsrechtelijke uitdagingen die zich kunnen voordoen bij de aanbesteding en eventuele wijziging van opdrachten op basis van deze nieuwe inkoopvormen. De eerste masterclass wordt afgesloten met een overzicht van de relevante aanbestedingsrechtelijke regels.
Masterclasses 2 t/m 6
Tijdens de tweede tot en met de zesde masterclass – voor elke nieuwe inkoopvorm afzonderlijk – gaat u de diepte in op de aanbestedingsrechtelijke kwesties die tijdens de eerste masterclass zijn geïnventariseerd. De docenten laten u zien welke ruimte het aanbestedingsrecht biedt wanneer opdrachtgevers projecten willen aanbesteden op basis van een nieuwe inkoopvorm, hoe u deze ruimte het beste kunt benutten tijdens de voorbereiding en uitvoering van de aanbestedingsprocedure, en hoe partijen na de totstandkoming van de overeenkomst(en) rechtmatig kunnen opereren gedurende de ontwerp-, prijsvormings- en uitvoeringsfase.
In de masterclassreeks belichte kwesties
Tijdens de masterclassreeks zullen de docenten in het bijzonder de volgende kwesties analyseren en toelichten:
- De kwalificatie van de opdracht, gezien de mogelijke samenvoeging van verschillende typen prestaties, voor een juiste duiding van het toepasselijke aanbestedingsrechtelijke regime.
- De keuze van de aanbestedingsprocedure.
- De formulering van technische specificaties, geschiktheidseisen, beoordelings- en gunningssystematiek.
- De vormgeving van de (eventuele) methodiek van uitgestelde prijsbepaling.
- De beoordeling van inschrijvingen op basis van de genoemde eisen, systematiek en methodiek.
- De concretisering en eventuele bijstelling van aangeboden oplossingen na de totstandkoming van de overeenkomst.
- De toepassing van de methodiek van uitgestelde prijsbepaling tegen het einde van de ontwerpfase.
- De doorstart van het project na de toepassing van een exit-regeling indien partijen er niet in slagen de prijs voor de uitvoeringsfase te bepalen.
- Wijzigingen van de opdracht na de totstandkoming van de overeenkomst.
Modelcontracten
Bij de bespreking van bovenstaande kwesties zullen de docenten ook aandacht besteden aan de wijze waarop recent ontwikkelde modelcontracten hiermee omgaan, zoals:
- De Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen (UAV-GC 2025)
- De Koninklijke Model Bouwteamovereenkomst 2021 (KBN 2021)
- De Model Bouwteamovereenkomst Duurzaam Gebouwd 2025 (DG 2025)
- De Modelovereenkomst Kost+
Hoeveel tijd kost het?
De masterclassreeks bestaat uit zes bijeenkomsten van elk drie uur.
Docenten en cursusleiding
De masterclassreeks staat onder leiding van:
- prof. mr. Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht en co-director van het Centre for Public Contract Law & Governance (CPC) aan de Vrije Universiteit Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger in het Hof ’s-Hertogenbosch en het Hof Den Haag.
- mr. dr. drs. Erik Plas, universitair docent Bouw- en aanbestedingsrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en tevens advocaat bij Infense Advocaten.
Hieronder treft u een overzicht met alle docenten aan.
Meer informatie over deze masterclassreeks
Overzicht
Toelating
Data, kosten en contact