Onze leergang brengt toonaangevende academici en praktijkdeskundigen samen op het gebied van ESG management. Ontdek de nieuwste inzichten en technieken terwijl je werkt aan praktijkcases en jouw eigen organisatie als studieobject gebruikt. We dagen je uit om kritisch te reflecteren op de status van ESG management binnen jouw organisatie en bieden een platform waar je jouw bevindingen en aanbevelingen kunt delen met collega's en experts.
Bijeenkomst 1 – maandag 1 september 2025, 13.00-17.00 uur
ESG in context
Dit introductiecollege biedt een overzicht van de laatste ontwikkelingen in CSRD, CSDDD, Omnibus integrated reporting en ESG-management. We behandelen de achtergrond en impact van deze wet- en regelgeving en hoe dit samenhangt met eerder bestaande, en vaak al breed geïmplementeerde, raamwerken. Ook bespreken we de belangrijkste elementen hiervan voor organisaties en hoe je als bedrijf het beste met deze (veranderende) wet- en regelgeving om kunt gaan. Wat zijn solide stappen om te zetten als je begint met het implementeren van de huidige regels en welke handvatten zijn er om met deze regulering aan de slag te gaan. Ten slotte is er een gastspreker die al grote stappen heeft gezet met deze ESG-rapportage ons mee in de belangrijkste lessen, leerpunten en uitdagingen.
Bijeenkomst 2 – maandag 22 september 2025
ESG & Strategie
In deze sessie verkennen we de relevante strategiescholen voor ESG, voeren we een stakeholderanalyse uit en benadrukken we het belang van een duurzaam businessmodel aan de hand van onderzoek en praktijkvoorbeelden. We duiken dieper in duurzame strategie-implementatie aan de hand van praktische casestudies, waarbij deelnemers met de opgedane kennis ook direct kunnen reflecteren op hun eigen organisatie.
Bijeenkomst 3 – maandag 13 oktober 2025
ESG & Prestatiemanagement
In deze sessie bouwen we voort op de ESG-strategiekennis die we hebben opgedaan tijdens de vorige bijeenkomst. We bekijken hoe beproefde klassieke tools (zoals de balanced scorecard) en nieuwe tools (zoals cost-carbon abatement card) kunnen worden ingezet voor ESG-management. We onderzoeken hoe je duurzaamheidsdoelen vertaalt naar concrete sturing binnen de organisatie, en hoe je passende indicatoren kunt kiezen. Aan de hand van een praktijkcasus gaan we aan de slag met het meetbaar maken van prestaties en het gebruiken van dergelijke duurzaamheidsinformatie.
Bijeenkomst 4 – maandag 3 november 2025
ESG & Informatiekwaliteit
In deze sessie leer je hoe je de betrouwbaarheid, transparantie en consistentie van duurzaamheidsinformatie waarborgt binnen je organisatie. Hoe verschilt dit van financiële informatie en wat zijn belangrijke factoren om op te focussen? Tevens kijken we naar de rol die de accountant spelt op het vlak van duurzaamheidsverantwoording. Hoe kan de accountant advies geven over duurzaamheidsverantwoording? Aan de hand van een praktijkcasus gaan we actief aan de slag met het beoordelen van de kwaliteit en bruikbaarheid van duurzaamheidsinformatie.
Bijeenkomst 5 – maandag 24 november 2025
ESG & Governance
In deze sessie leer je wat de relatie is tussen ESG en governance. Wie is er verantwoordlijk voor de ESG strategie, of juist het ontbreken daarvan? Wat voor rol spelt de aandeelhouder? En in hoeverre kun je de board verantwoordelijkheid voor de ESG-impact die wordt gemaakt? We sluiten deze ESG-Management leergang actief af door alle voorheen opgedane kennis toe te passen in een afsluitende, interactieve sessie.