Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Verbindt zorgonderwijs met de beroepspraktijk

Voor wie is deze opleiding en wat zijn de instroomeisen?

Voor wie is deze opleiding: 

  • (Paramedische) zorgprofessionals met een hbo-bachelor diploma in de zorg: diëtisten, echografisten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten, MBB-ers, mondhygiënisten, oefentherapeuten Cesar, oefentherapeuten Mensendieck, optometristen, orthoptisten, podotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen;
  • Professionals uit de sector welzijn (domein zorg) met een hbo-bachelor diploma;
  • Docenten in het (Hoger) Gezondheidszorg Onderwijs met ruime werkervaring in de praktijk en voldoende betrokkenheid in het werkveld;
  • Opleiders, werk- en praktijkbegeleiders binnen een (opleidingsinstituut van een) ziekenhuis of zorgacademie.

Instroomeisen/Voorwaarden

  • Opleidingseis

    1. De aankomende docent-in-opleiding (dio) is minimaal in het bezit van:

    • een diploma van een hbo-bacheloropleiding of een 4-jarige hbo-opleiding in de gezondheidszorg, zoals diëtist, ergotherapeut, fysiotherapeut, huidtherapeut, kunstzinnig therapeut, logopedist, MBB-er, oefentherapeut Cesar, oefentherapeut Mensendieck, optometrist, orthoptist, podotherapeut, verloskundige of verpleegkundige;

    OF

    • een hbo-bacheloropleiding in welzijn, zoals: vaktherapie, social work, sociaal pedagogische hulpverlening; 

    OF

    • in het bezit van een diploma van een tweedegraads lerarenopleiding Zorg en Welzijn of Verpleegkunde. 

    OF 

    • een diploma van één of meerdere opleidingen op NLQF-6 niveau in zorg of welzijn met een totale omvang van minimaal 5040 SBU (180 ECTS). 

    Indien u niet aan deze instroomeis voldoet, kunt u contact opnemen met de opleidingscoördinator.

  • Eisen m.b.t. werk(ervaring) in zorg/onderwijs:

    2. Om een docent ‘met één been in de zorgpraktijk’ te kunnen opleiden en om een goede integratie van didactische, vakdidactische en vakinhoudelijke competenties te waarborgen, dient de aankomende dio – afhankelijk van de werksituatie op het moment van instromen – aan de voor die situatie betreffende instroomeisen te voldoen. Indien u werkzaam bent als zorgprofessional en als docent of opleider bij een zorgopleiding, kunt u het beste uitgaan van uw grootste aanstellingsomvang. 

    Indien u voor uw betreffende situatie niet aan onderstaande instroomeisen voldoet, kunt u contact opnemen met de opleidingscoördinator. 

    A. De aankomende dio is op het moment van instromen werkzaam als zorgprofessional èn kan bij het intakegesprek aantonen:

    Op het gebied van de zorg:

    • voor de duur van de opleiding werkzaam te zijn als professional in de gezondheidszorg op hbo-niveau voor minimaal 0,4 fte, in dienstverband bij een instelling of als zelfstandige.

    OF

    • te beschikken over een minimale werkervaring als zorgprofessional op hboniveau van (of gelijkwaardig aan) 2 jaar met een omvang van 0,4 fulltimeequivalent (fte),
    • én voor de duur van de opleiding te beschikken over een geldige kwaliteitsregistratie in het kwaliteitsregister van de beroepsgroep.

    Op het gebied van onderwijs: 

    Voor de duur van de opleiding te beschikken over een onderwijspraktijkplaats voor 0,1 fte bij een bachelor zorg- of welzijnsopleiding. Deze praktijkplaats biedt de dio de mogelijkheid om te werken aan alle praktijkopdrachten en competenties (zie bijlagen studiegids). Een hbo-bacheloropleiding verbonden aan een hogeschool is in ieder geval een geschikte stageplaats. Voor andere stageplaatsen (zoals een zorginnovatiecentrum of een opleiding verbonden aan een opleidingsinstituut van een ziekenhuis) geldt dat bij het intakegesprek wordt beoordeeld of deze plaats voldoet, of dat een aanvullende praktijkplaats nodig is. Bij voorkeur regelt de aankomende dio de praktijkplaats zelf (een geacquireerde praktijkplaats kan per e-mail worden bevestigd).

    B. De aankomende dio is op het moment van instromen werkzaam als docent op een hbo-bacheloropleiding in de zorg, als lecturer practioner in een zorginnovatiecentrum, of als opleider bij een opleidingsinstituut van een ziekenhuis en kan bij het intakegesprek aantonen:

    Op het gebied van de zorg:

    • voor de duur van de opleiding werkzaam te zijn als professional in de gezondheidszorg op hbo-niveau voor minimaal 0,2 fte, in dienstverband bij een instelling of als zelfstandige of binnen de docent-aanstelling in een kliniek van de hogeschool,
    • én voor de duur van de opleiding te beschikken over een geldige kwaliteitsregistratie in het kwaliteitsregister van de beroepsgroep. 

    OF

    • te beschikken over een minimale werkervaring als zorgprofessional op hboniveau van (of gelijkwaardig aan) 2 jaar met een omvang van 0,4 fulltimeequivalent (fte), 
    • én voor de duur van de opleiding te beschikken over een geldige kwaliteitsregistratie in het kwaliteitsregister van de beroepsgroep.

    Op het gebied van onderwijs:

    voor de duur van de opleiding te beschikken over een onderwijspraktijk- plaats voor 0,1 fte bachelor zorg- of welzijnsopleiding. De werkplek kan als onderwijspraktijkplaats fungeren, mits deze werkplek de dio de ruimte biedt om te werken aan alle praktijkopdrachten en competenties (zie bijlagen studiegids). Een hbo-bacheloropleiding verbonden aan een hogeschool is in ieder geval een geschikte praktijkplaats. Voor andere werkplekken geldt dat bij het intakegesprek wordt beoordeeld of de werkplek voldoet, of dat een aanvullende praktijkplaats nodig is.

  • Overige instroomeisen

    Tot slot dient de aankomende dio het vereiste instroomniveau te hebben op het gebied van: 

    1. Wetenschappelijk literatuur zoeken en verwerken; 
    2. Onderzoeksvaardigheden en statistiek; 
    3. Taalvaardigheden; 
    4. Digitale media. 

    Hiervoor is een digitaal opfrisprogramma in de digitale leeromgeving Canvas ontwikkeld waarmee de aankomende dio zelfstandig eventuele kennishiaten kan vaststellen en kan wegwerken. Meer informatie over het opfrisprogramma wordt gegeven tijdens het intakegesprek en toegang tot het programma wordt verstrekt nadat de dio is toegelaten tot de opleiding.

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact met het secretariaat:

Amsterdam UMC Academie, Vrije Universiteit
Gebouw Medische Faculteit
Van der Boechorstraat 7
1081 BT Amsterdam

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam