Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Amerikaanse certificering tot Certified Management Accountant

Certified Management Accountant (CMA)

De CMA-opleiding is vooral bedoeld voor bedrijfseconomen en bedrijfskundigen (master en bachelor degree) die een diploma met internationaal aanzien op financieel-economisch gebied willen behalen.

Toelatingseisen

Voor toelating tot een CMA-examen ben je minimaal in het bezit van een bachelor's degree van een geaccrediteerde universiteit. Uiteraard geeft ook een master's degree van een Nederlandse universiteit rechtstreeks toelating tot het examen.

Het diploma van een hogeschool wordt als bachelor's degree gewaardeerd. De geaccepteerde universiteiten en hogescholen vind je op de website van het IMA. 

Heb je een diploma van een niet geaccepteerde universiteiten en hogeschool? Dan zal je diploma eerst  beoordeeld worden door een onafhankelijke organisatie.

Zie voor meer informatie het CMA Candidate Handbook.

Bij de aanvang van de cursussen wordt een vrij grondige kennis verwacht op de vakgebieden Management Accounting en Financial Management. Heb je onvoldoende kennis op deze vakgebieden, dan kun je een  basiscursus volgen. 

De basiscursussen duren 5 maandagavonden en kunnen kosteloos gevolgd worden.

Voor wie?

De CMA-opleiding is voor financiële professionals met een bachelor of master op zak. 

Praktische informatie

 • Aanmelding Examen

  Om deel te nemen aan het examen moet je lid zijn van het IMA. Je kunt je online aanmelden via de website van het IMA Membership (Professional Membership). Een kandidaat moet zich, voor deelname, aan een examenonderdeel bij het Prometric testcentrum opgeven bij het ICMA. Na het slagen voor de twee onderdelen kun je het CMA-diploma aanvragen. Je moet dan ook een gewaarmerkte kopie van je bul (Engelstalig) opsturen. Het secretariaat van de CMA-opleiding kan je kopie bul waarmerken.

 • Wat kost deze studie?

  Onderstaand de kosten van de beide CMA-cursussen, inclusief het Gleim CMA Review System à €250*:

  • CMA Part 2: Strategic Financial Management  €1.600*
  • CMA Part 1: Financial Planning, Performance and Analytics  €1.600* 

   * Prijswijzigingen onder voorbehoud.

  Het Gleim CMA Review System van de VU bestaat uit het Gleim CMA Review Book en de Gleim CMA Mega Online Test Bank. Deze testbank bevat duizenden meerkeuzevragen en cases van oude CMA-examens en een gedetailleerde uitleg van goede antwoorden. Je kunt ook oefenen met deze vragen en cases ter voorbereiding op de CMA-examens in een formaat vergelijkbaar met de echte examens bij het Prometric Test Center in Amsterdam.

  De basiscursussen zijn gratis.

  Kosten overige literatuur

  Naast het Gleim CMA Review System wordt tijdens de colleges gebruik gemaakt van nog een toonaangevend Amerikaans tekstboek van Harvard University en Stanford University. Dit boek kost ongeveer €75 en kan worden aangeschaft bij de VU-boekhandel met 15% korting.

  Kosten IMA

  Naast de kosten bij de VU moet nog rekening gehouden worden met de kosten bij het IMA. Deze kosten zijn als volgt:

  • IMA Lidmaatschap (inclusief éénmalig $15 registratiekosten): $275* 
  • CMA Entrance Fee: $280* 
  • Examengeld CMA Part 1: $460* 
  • Examengeld CMA Part 2: $460*

    * Prijswijzigingen onder voorbehoud 

  De betalingen naar Amerika moeten per creditcard plaatsvinden.

 • Startmomenten

  Januari (CMA Part 1) en September (CMA Part 2). 

  Je kan zowel met CMA Part 1 als met CMA Part 2 beginnen.

 • Studieadvies

  In het algemeen geldt dat bedrijfseconomen (MSc Accounting of Finance of Bachelor Bedrijfseconomie) en bedrijfskundigen (Bachelor of MSc Business Administration) de CMA-opleiding in één jaar kunnen afronden. Zij kunnen zowel in het najaar als in het voorjaar met de opleiding beginnen.

  Voor afgestudeerden in andere studierichtingen en hbo'ers is het verstandig om de basiscursussen te volgen. Het volgen van de basiscursus is afhankelijk van de vooropleiding. Het volgende studieschema is aan te bevelen bij aanvang in september:

  1e Semester (september-december)

     Basiscursus Strategic Financial Management;

     CMA Part 2: Strategic Financial Management.

  2e Semester (januari-mei)

     Basiscursus Management Accounting;   

     CMA Part 1: Financial Planning, Performance and Analytics.

  Voor een individueel gesprek/advies kun je via het secretariaat een afspraak maken met dhr. Elbert de With, de programmaleider van de CMA-opleiding.

 • Tijdsinvestering

  Voor elk deel worden de colleges gegeven op woensdagavond gedurende 15 weken. Een woensdagavond kent 2,5 uur colleges (18.45-21.15 uur). Zelfstudie vraagt ongeveer 5 tot 7,5 uur per week, afhankelijk van de vooropleiding. 

  De ervaring leert dat cursisten, die het examen CMA Part 1 of CMA Part 2 succesvol willen afleggen, naast de colleges en zelfstudie nog 50-75 uur aan voorbereiding per examenonderdeel besteden. 

  Cursisten, die het examen niet succesvol hebben kunnen afleggen, mogen gratis meedoen met een herhalingscursus CMA Part 1 (september) en CMA Part 2 (mei).

  NB: De aanmelding voor de cursussen staat los van de aanmelding voor het examen. Een kandidaat dient zich tijdig aan te melden bij het ICMA voor deelname aan het CMA-examen.

 • Aanmelden

  Meld je aan! 

  Stuur het formulier in en wij nemen contact met je op. Als je vragen hebt, kun je ons altijd eerst even mailen.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Vrije Universiteit Amsterdam
School of Business and Economics Executive Education
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam