Is de master in het Engels of Nederlands?
De master is tweetalig. Je kiest voor een Nederlandstalig of een Engelstalig traject. Als je voor het Engelstalig traject kiest, is al het onderwijs in het Engels en spreek en schrijf jijzelf ook altijd in het Engels. Als je voor het Nederlandstalig traject kiest, kun je Nederlands schrijven. Werkgroepen bieden we, indien mogelijk, in het Nederlands aan, zodat de voertaal daar Nederlands is. Maar alle literatuur en ook veel hoorcolleges zijn in het Engels. Dus ook in het Nederlandstalig traject is Engels een belangrijke tweede taal.
Kun je specialisaties combineren?
In principe is het altijd mogelijk om extra vakken te volgen. Maar om in twee specialisaties af te studeren moet je veel extra vakken volgen. In de praktijk zien we dit maar zelden gebeuren. Gezien de studiedruk is het niet aan te raden twee tracks te combineren. Wel kun je er bijvoorbeeld voor kiezen de Media & Democracy track te volgen, maar wel Marketing keuzevakken volgen.
Hoe zit het met de keuzevakken?
Wij bieden in de master Communicatiewetenschap in periode vier 5 verschillende keuzevakken aan. Deze staan beschreven op de website en in de studiegids. Daarnaast is het ook mogelijk om vakken van andere masterprogramma’s te kiezen. Je kiest 2 keuzevakken in periode 4.
Is de focus van de Marketing track alleen op bedrijven gericht of ook op maatschappelijke organisaties?
Zeker ook op maatschappelijke organisaties. De track behandelt zowel commerciële als maatschappelijke aspecten die betrekking hebben op marketing.
Hoe verschilt CW ten opzichte van andere studies?
Communicatiewetenschap is een veelzijdige studie die elementen uit verschillende wetenschappelijke disciplines combineert. Er worden dan ook regelmatig vragen gesteld over de verschillen tussen Communicatiewetenschap (CW) en andere studies, zoals Psychologie, Marketing of Communicatie- en Informatiewetenschappen (CIW). Hieronder lichten we deze verschillen toe:
- Communicatiewetenschap is een sociaalwetenschappelijke studie. Dat betekent dat de impact van media en communicatie op individuen, organisaties en de samenleving centraal staan. Dit omvat onderzoek naar hoe mensen media ervaren, hoe ze beïnvloed worden door boodschappen, en hoe emoties, opinies en attitudes hierdoor veranderen. We maken daarbij gebruik van kennis uit veel andere disciplines; psychologie voorop, maar ook van sociologie, politicologie, antropologie, taalwetenschappen …
- Marketingcommunicatie is een belangrijk aandachtgebied binnen CW. Waar de studie Marketing ook aandacht heeft voor economische analyses en strategieën, richt marketingcommunicatie binnen CW zich op het strategisch inzetten van overtuigende boodschappen. Hier staat de vraag centraal: hoe kun je mensen beïnvloeden en wat voor impact hebben specifieke marketingcommunicatiestrategieën op verschillende doelgroepen?
- Bij CIW, worden communicatieprocessen vanuit een taalkundig oogpunt bestudeerd. Bij CW speelt dit ook een rol, maar ligt de nadruk veel meer op de impact van boodschappen en de context waarin communicatie plaatsvindt en minder op hoe die boodschappen precies geformuleerd worden.