Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

FAQ Combinatie master PBH en Geneeskunde

Veelgestelde vragen over de combinatie van de masters Philosophy, Bioethics and Health en Geneeskunde

Stel: je studeert Geneeskunde en je wilt je eerst meer verdiepen in de ethische vraagstukken in de gezondheidszorg of de filosofie van de geneeskunde. Of misschien wil je juist jouw praktijkervaring van je coschappen meenemen om op deze vraagstukken te reflecteren. Dan ben je bij de master-track Philosophy: Bioethics and Health (PBH) aan de VU aan het juiste adres! Aangezien het combineren van twee masters een logistieke uitdaging is, en helemaal wanneer je tweede master uit fulltime coschappen bestaan, hopen we je met deze pagina wat handvatten te geven om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  • 1. Zijn er veel mensen die PBH combineren met een master Geneeskunde?

    Ja! PBH wordt met allerlei andere Masters gecombineerd, maar vaker met Geneeskunde dan met een andere studie. Het verschilt echter in welke fase de studenten zitten: sommigen hebben hun bachelor afgerond en zijn PBH begonnen in de wachttijd van hun coschappen, anderen zijn al of bijna klaar met hun coschappen, en weer anderen twijfelen of ze na hun bachelor door willen met de coschappen. De verschillende (praktijk)ervaringen zijn een interessante basis om als casuïstiek mee te nemen in de discussies!

  • 2. Kan ik PBH praktisch gezien combineren met mijn coschappen?

    Er zijn studenten die (deels) hun coschappen lopen, of anderen die parttime werken naast PBH, en weer anderen die hun eerste master in een andere stad (Maastricht, Groningen, Utrecht etc.) volgen. Met een goede planning is er dus veel mogelijk!
    Omdat we uit ervaring van andere studenten weten dat het lastig is om vakken met fulltime coschappen drukke werkweken te combineren, raden we het niet aan om PBH vakken en coschappen volledig op het zelfde moment te volgen. Wel kun je met PBH beginnen voordat je je coschappen start, of wanneer je (bijna) klaar bent.
    N.B. Om extra kosten voor een tweede master te vermijden, is het aan te raden je in te schrijven voor PBH wanneer je je eerste master (coschappen) nog niet afgerond hebt. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

  • 3. Wat zijn de contacturen van de PBH-vakken?

    Hoeveel contacturen je hebt per week hangt voor een deel af van hoeveel vakken je plant. Meestal heb je 4-6 contacturen per vak per week. Daarnaast heb je ook een aanzienlijke hoeveelheid tijd nodig om je colleges voor te bereiden (veel teksten lezen), opdrachten te maken en papers te schrijven.

  • 4. Hoe weet ik wanneer welke vakken gepland zijn?

    Op de website vind je het curriculum voor PBH, en de verdeling van de vakken over het eerste en tweede jaar. In de studiegids vind je de vakken met hun informatie, zoals aangeboden periode, docent en beschrijving van de inhoud en toetsing.

    Het is eventueel mogelijk om de volgorde van de vakken iets om te draaien, zodat het beter in je planning past. Dit is niet wenselijk, aangezien de vakken zijn opgebouwd en ingedeeld met een reden, maar het is wel mogelijk. De periodes waarin de vakken worden aangeboden veranderen dan niet, maar je zou dan een tweedejaars vak (zoals Philosophy of Mind, Life and Death) in het eerste jaar kunnen doen, of een eerstejaars vak (zoals Ancient and Medieval Philosophy) in het tweede jaar.

    Ongeveer een maand voor het begin van een nieuwe periode, wordt het rooster gepubliceerd via https://rooster.vu.nl/schedule of via Canvas. Ook kun je hier het rooster van het voorgaande jaar vinden, zodat je een idee krijgt van de contacturen voor de vakken, als het nieuwe rooster nog niet beschikbaar is. Let op: Het rooster kan per jaar verschillen – maar in de praktijk is de variatie over de afgelopen jaren beperkt gebleken. Hier kun je de kalender vinden van het academisch jaar van de VU, met de verdeling in verschillende periodes (8-8-4-8-8-4 weken).

    De vakken die officieel gepland staan voor het eerste jaar zijn veelal in de avonden (>17:00 uur) gepland, waardoor je dit dus met een andere master of coschappen makkelijker kunt combineren. De tweedejaars vakken zijn vaak op dinsdag en donderdag gepland, zodat je de colleges op 1 dag zou kunnen volgen, i.p.v. verspreid over 5 dagen. Dit kan schelen in je planning. Het is ook mogelijk om de master te spreiden over meerdere jaren – in deeltijd volgen dus.

  • 5. Is er een aanwezigheidsplicht voor de colleges en/of werkgroepen?

    Het verschilt per vak of de (hoor-/werk-)colleges verplicht zijn of niet, dus dit kun je aan het begin van ieder vak zelf checken in de studiegids, of in de studiewijzer/course manual op Canvas, of navragen bij de docent. Je kunt op de roosterwebsite van de VU bekijken hoe het vak er in het vorige jaar ongeveer uit zag, om een idee te krijgen van de hoeveelheid ingeplande lessen, en de verhouding hoor- en werkcolleges. Als er sprake is van overlap met een ander vak, en je niet altijd aanwezig kunt zijn, is het belangrijk om vooraf contact op te nemen met de docent, om de mogelijkheden te bespreken.

  • 6. Zijn de colleges van PBH online te volgen?

    Of er online onderwijs gegeven wordt, zal met name afhangen van het VU-beleid omtrent de COVID-19 maatregelen in het nieuwe academische jaar. De lessen zijn voor PBH altijd zoveel mogelijk fysiek op de campus, dat geeft meer ruimte voor discussies. Aanwezigheid is sowieso sterk aan te raden, en is precies waar je veel van leert.

  • 7. Wat houdt de Oxford Winter School in en wanneer is dit gepland?

    In/omstreeks de derde week van januari staat de Oxford Winter School gepland, een tweedejaars vak waarbij je een excursie maakt van 5 dagen naar de campus van Oxford in Engeland. Daar zul je een artikel presenteren en bediscussiëren van een onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Oxford, die zelf ook aanwezig is in de zaal samen met andere geïnteresseerden. Spannend, en ontzettend leuk en leerzaam.

    In de 1-2 weken ervoor zijn er voorbereidende meetings en de oefenpresentaties, zodat je elkaar kunt helpen met de presentatie over het artikel. De communicatie voor de Winter School gaat vooral via de mail, en omdat het programma verschilt, staat dit niet op de VU-rooster website. Houd er in je planning rekening mee dat je in januari dus beschikbaar moet zijn voor de voorbereiding van je presentatie, de meetings en natuurlijk het bezoek aan Oxford (als de maatregelen dit toelaten, in 2021 en 2022 vond de Winter School online plaats).

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam