Over de cursus
Welzijn in de Wijk is een intensieve cursus van acht weken in periode 5, gericht op het overbruggen van de kloof tussen academische kennis en maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid en welzijn. Studenten werken in kleine groepen aan een project dat is aangedragen door een maatschappelijke organisatie. De thema’s variëren van welzijn en gezondheidszorg tot leefbaarheid en andere vraagstukken binnen de publieke gezondheid.
Aan de cursus doen eerste-, tweede- en derdejaars studenten mee van de bacheloropleidingen Gezondheid en Leven en Gezondheidswetenschappen. De cursus wordt verzorgd door de Faculteit Bètawetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.
De samenwerking van dit jaar: De Kwekerij
Dit jaar werken de studenten samen met De Kwekerij, een initiatief dat zich inzet voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van jongvolwassenen (en anderen). In een samenleving waar prestatiedruk en tijdsdruk steeds voelbaarder zijn, biedt De Kwekerij een veilige ruimte voor mentale groei en welzijn. Om hun impact te vergroten, is het van belang om beter inzicht te krijgen in de effectiviteit van hun aanpak, de drempels en kansen voor deelname, en hun bredere bijdrage aan de gemeenschap.
Echt verschil maken
Binnen deze cursus doen studenten praktijkgericht onderzoek in de wijk. Door middel van een kleinschalige kwalitatieve studie brengen ze in kaart wat de ervaringen en impact van De Kwekerij zijn. De resultaten kunnen bijdragen aan het versterken van het initiatief. Deze ervaringsgerichte aanpak is niet alleen waardevol voor de samenleving, maar ook voor het leerproces van de studenten.
Reflectie als leerinstrument
Gedurende de cursus houden studenten een reflectieportfolio bij. Hierin reflecteren ze op hun werk, groepssamenwerking en onderzoeksproces. Deze reflectieve benadering is essentieel voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en helpt hen om complexe maatschappelijke gezondheidsvraagstukken beter te begrijpen — én hun eigen rol als gezondheidswetenschapper.
Doe mee!
Wil jij ook bijdragen aan een gezondere en meer verbonden samenleving? Kijk dan op de website van het VU CSL-team voor meer informatie over Community Service Learning aan de VU.
Heb je vragen over CSL aan de VU of wil je jouw cursus graag terugzien op de website of in onze uitingen? Neem dan contact met ons op via CSL@VU.nl.