Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Tessel loopt stage bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)

Tessel zit in het derde jaar van haar studie PPE (Philosophy, Politics & Economics) en dat betekent dat ze dit jaar de ruimte had om haar eigen programma vorm te geven. Hoewel ze zich eerst had ingeschreven voor een buitenlandsemester aan een PPE-partneruniversiteit in Tokio, leidde de onzekerheid rondom COVID-19 haar ertoe om een plan B te bedenken. We vroegen haar hoe ze als stagiaire terecht kwam bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en wat ze na haar studie wil doen.

Hoe heb je deze stage gevonden?
“Ik ben hier een beetje op een ongebruikelijke manier terecht gekomen. Ik was al aan het kijken naar stages rondom technologie en beleid, omdat ik het snijvlak van deze twee onderwerpen erg interessant vind en hier ook iets mee wil doen in mijn Master. Ik kwam erachter dat de WRR een beleidsrapport schreef over kunstmatige intelligentie, dus ik ben me gaan verdiepen in de organisatie om te zien of ik daar met iemand een connectie zou hebben.

Na wat onderzoek te hebben gedaan, stuitte ik op de projectleider van het AI project, prof. dr. Haroon Sheikh. Hij bleek ook hoogleraar te zijn aan de VU, dus dat leek me een mooi beginpunt voor een connectie (op dat moment wist ik niet dat hij uiteindelijk ook mijn professor zou worden). Ik was meteen onder de indruk van zijn professionele en academische carrière, dus ik wilde hem graag spreken, ongeacht mijn wens om bij de WRR stage te lopen. Ik stuurde hem een bericht via LinkedIn en vroeg of ik hem wat vragen mocht stellen over het project. Tijdens dat gesprek vroeg ik ook naar de mogelijkheid om stage te lopen bij het AI project. Eigenlijk had het projectteam al besloten dat ze geen stagiaires meer zouden aannemen, maar Haroon merkte mijn enthousiasme op en uiteindelijk besloot het team mij een kans te geven. Ze hebben dus een stagefunctie gemaakt en deze is nu zelfs met zes maanden verlengd.”

Waar kwam je interesse voor technologie en beleid eigenlijk vandaan?
"Ik heb gelijktijdig met PPE een bachelor Media en Informatie gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Afgelopen juni heb ik mijn studie aan de UvA afgerond en dit jaar ben ik bezig met mijn laatste jaar PPE. Ik denk dat mijn interesse in beleid en AI is voortgekomen uit de combinatie van de twee opleidingen. Ik vind het leuk om de kennis van beide opleidingen te bundelen en vraagstukken vanuit een multidisciplinair perspectief te benaderen. Daarnaast denk ik dat interdisciplinariteit cruciaal is in de sociale wetenschappen, omdat sociale wetenschappen zelden onderwerpen behandelen die door de lens van één discipline bestudeerd kunnen worden; het zijn onderdelen van een groter, samenhangend geheel."

Kun je wat meer vertellen over je stage en je dagelijkse werkzaamheden?
"De WRR is de primaire adviesraad voor de Nederlandse regering en het parlement. Ze doen uitgebreid onderzoek naar verschillende maatschappelijke vraagstukken en formuleren vervolgens aanbevelingen voor de overheid. Het is dus een soort real-life versie van het PiP vak (PPE in Practice), alleen dan veel uitgebreider. Het project waar ik aan werk laat zien dat kunstmatige intelligentie een systeemtechnologie is die de maatschappij systematisch verandert. Vervolgens gaat het in op de specifieke opgaven voor de overheid om AI in te bedden in de samenleving.

Toen ik begon, moest ik veel onderzoek doen om me in de materie te verdiepen, maar al snel mocht ik ook stukken voor het rapport schrijven. Ik help ook met het organiseren van presentaties en conferenties, en met het voorbereiden en afnemen van interviews met belangrijke maatschappelijke actoren. Momenteel werk ik aan de Engelse vertaling van het rapport. Mijn verantwoordelijkheden variëren dus naar gelang van de fase waarin het project zich bevindt."

Zie jij jezelf hier in de toekomst werken? 
"Ik zou het graag willen, maar waarschijnlijk in een later stadium van mijn carrière. Omdat het een onderzoeksinstelling is, moet je voor veel functies bij de WRR gepromoveerd zijn. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet, zou ik graag terugkeren. De organisatie heeft een unieke positie in de Nederlandse samenleving. Bovendien zijn de mensen die er werken ongelofelijk intelligent en ook tijdens het onderzoeksproces ontmoet je interessante mensen. Daardoor is de werkomgeving an sich al inspirerend en kun je er veel leren. Ik ben ook ontzettend geïnteresseerd in beleidsvorming en onderzoek, dus dit is zeker een richting die ik in wil slaan."

Wat zou je mensen aanraden die twijfelen of ze in het buitenland willen studeren of stage willen lopen?
“Denk goed na over wat je uit de ervaring probeert te halen en baseer je keuze op het doel dat je voor ogen hebt. Als je bijvoorbeeld meer wilt reizen of buiten je comfortzone wilt treden, is een semester in het buitenland een goede keuze. Aan de andere kant, als je zakelijke ervaring wilt opdoen of je wilt verdiepen in een specifiek onderwerp ter voorbereiding op een masteropleiding, dan raad ik je aan om opzoek te gaan naar een organisatie die je dat kan bieden. Denk dus na over de omgeving waarin je wilt verkeren, de mensen die je wilt ontmoeten en de plaatsen die je wilt bezoeken, en beslis dan of dat overeenkomt met een semester in het buitenland of een stage."

Tessels advies? Solliciteer gewoon!

Tessels advies? Solliciteer gewoon!

“Ook al denk je dat je niet gekwalificeerd genoeg bent, of je het eng vindt om contact met iemand op te nemen: meestal zijn mensen erg bereid om te helpen. Zie je ergens een vacature en denk je niet aan deze eisen te voldoen, solliciteer gewoon! Zeg geen nee tegen jezelf voordat iemand anders ja tegen je kan zeggen."

Tessel

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam