Op vrijdag 15 november 2024 hield Prof. dr. Maarten de Groot zijn inaugurele rede ter ere van zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar Resilient Family Business and Enterprise Families aan de Vrije Universiteit.
Deze benoeming, die inging op 17 mei 2024, vormt een mooie markering voor Maarten de Groot, die drie jaar geleden promoveerde aan zijn Alma Mater.
Aan de Vrije Universiteit Amsterdam School of Business and Economics is De Groot wetenschappelijk directeur van het VU Center for Enterprise Family Research (CEFR) en programmadirecteur van het Responsible Ownership for Enterprise Families (ROEF) programma. Als parttime hoogleraar richt hij zich op ondernemende families en het gedeeld verantwoord eigenaarschap van familiebedrijven door de opkomende generaties, terwijl hij de overige dagen zijn werk als bestuurslid en adviseur van generationeel succesvolle ondernemende families voortzet.
Deze oratie markeert een nieuw hoofdstuk in zijn carrière, gewijd aan het bevorderen van onderzoek en onderwijs op het gebied van ondernemende families en de veerkracht van familiebedrijven binnen de afdeling Management en Organisatie van de School of Business and Economics. De leerstoel heeft mede als doel om de opkomende generaties van ondernemingsfamilies voor te bereiden en ons begrip te vergroten hoe familiebedrijven kunnen blijven floreren en bijdragen aan de maatschappij. De leerstoel is mogelijk gemaakt door een genereuze donatie van Wealth Management Partners NV.
Het onderwerp van zijn inaugurele lezing was ‘Familiebedrijven en Ondernemende families’ die een unieke plaats in de maatschappij innemen en enorm bijdragen aan economische groei, werkgelegenheid en sociale cohesie. De Groot benadrukt: “Hun langetermijnvisie, sterke waarden en cultuur geven ze een concurrentievoordeel dat niet-familiebedrijven vaak niet kunnen evenaren”. Ze koesteren ondernemerschap en zijn beter in het absorberen van heftige onverwachte omstandigheden, wat leidt tot minder maatschappelijke kosten. De dubbele focus op financiële en sociale doelen verklaart waarom familiebedrijven vaak beter presteren dan niet-familiebedrijven.
"Familiebedrijven worden echter ook geconfronteerd met uitdagingen zoals interne conflicten en het in evenwicht brengen van traditie met innovatie. Om te gedijen in de snel veranderende wereld van vandaag, moeten ondernemende families veerkracht cultiveren. Dit aanpassingsvermogen helpt hen om generaties lang te overleven en maakt hen sterker voor toekomstige groei", legt De Groot uit.
Zijn onderzoek naar familiebedrijven, ondernemende families, sociaal kapitaal van families, familie-identiteit en impact omvat onder meer de rol van de family office en de complexiteit van niet-financiële overwegingen van ondernemende families. In zijn onderzoeks- en advieswerk werkt De Groot wereldwijd met ondernemende families aan strategie, governance, filantropie en het ontwikkelen van verantwoordelijke eigenaren van de opkomende generatie.
VU Center for Enterprise Family Research
Maarten de Groot is directeur van het VU Center for Enterprise Family Research (CEFR). CEFR bestudeert ondernemingen op familieniveau en streeft ernaar een platform van expertise te zijn over hoe de opkomende generatie (broers en zussen of neven en nichten die familieonderneming voortzetten) het beste kan worden voorbereid om verantwoordelijke eigenaren te zijn en zelf te bepalen welke rol ze willen spelen in het toezicht op en het beheer van de onderneming. Als onderzoeksplatform biedt het mogelijkheden voor onderzoek en samenwerking tussen wetenschappers en professionals.
Responsible Ownership for Enterprise Families (ROEF)
Daarnaast is De Groot programmadirecteur van ROEF Academy, dat opkomende generaties in staat stelt om succesvolle, impactvolle en inspirerende leden van hun families te worden en heeft als doel het onderwijs op het gebied van familiebedrijven naar een hoger niveau te tillen. Dit innovatieve programma is een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Amsterdam en het Amerikaanse Family Office Exchange (FOX).
Innovatie, impact en erkenning
Gedurende zijn hele carrière is De Groot consistent erkend als een leider in zijn vakgebied, voor zijn innovatief denken en zijn impactvolle bijdragen. Hij heeft daarvoor dan ook verscheidene prestigieuze prijzen en onderscheidingen in ontvangst mogen nemen. Deze onderscheidingen weerspiegelen niet alleen zijn diepgaande kennis en ervaring, maar ook zijn toewijding om zinvolle verandering voor onze maatschappij teweeg te brengen.