Supergrote neurale netwerken met miljarden parameters, die in staat zijn om op menselijk niveau gesprekken te voeren en complexe taken op te lossen, hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Deze ontwikkeling heeft ook de robotica bereikt. Veel robotica-onderzoekers werken nu aan robuuste fundamentele modellen: grote neurale netwerken die veel verschillende taken kunnen oplossen en kunnen functioneren op verschillende robotlichamen.
In dit project zal Kevin Luck samen met zijn collega's onderzoeken nieuwe manieren om dergelijke fundamentele modellen betrouwbaarder de belichaming van de robot en de huidige taak te laten identificeren, zodat ze een op maat gemaakt robotbesturingsbeleid kunnen genereren. Zij willen dit bereiken door robuuste fundamentele modellen te modulariseren en intern te structureren. Hiermee streven zij ernaar om deze modellen niet alleen beter uitlegbaar te maken, beter toepasbaar op verschillende robotapparatuur en sneller inzetbaar, maar ook om mogelijk het energieverbruik voor (her)training van dergelijke grote modellen te verminderen wanneer er nieuwe data beschikbaar komt.
Aan het einde van dit onderzoeksproject hopen de informatici de eerste resultaten te hebben behaald en een onderzoeksprogramma te starten dat de toepassingsgebieden van grote neurale netwerken in de robotica kan uitbreiden, hun huidige problematische energie-inefficiëntie kan aanpakken, en onderzoekers en burgers een beter begrip kan bieden van de interne werking van een robuust fundamenteel model.
AI-ideeën en initiatieven
De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie worden wereldwijd met veel aandacht gevolgd. Zo kan AI in de gezondheidszorg tot snellere en betere diagnoses leiden. Maar bijvoorbeeld ook het leven verbeteren van mensen die door een verlamming slecht kunnen communiceren met hun naasten. Het is belangrijk dat Nederland de kansen benut die AI te bieden heeft. Om de kennis en innovatiebasis op het gebied van AI in Nederland een impuls te geven, en de verbondenheid met Europese onderzoekers te versterken, is deze call ontwikkeld.Met deze subsidies worden veelbelovende ideeën en vernieuwende of risicovolle initiatieven onderzocht op het gebied van artificiële intelligentie (AI). Deze gehonoreerde projecten worden uitgevoerd in samenwerking met ten minste één buitenlandse Europese samenwerkingspartner organisatie.
Over deze call
Deze call is in 2024 vormgegeven in samenwerking met Stichting AiNed en heeft in totaal 40 projecten opgeleverd. In deze laatste beoordelingsronde is bijna €800.000 verdeeld. Het ging uitdrukkelijk om nieuwsgierigheidsgedreven, avontuurlijk onderzoek en het snel kunnen exploreren van een veelbelovend idee op het gebied van AI. Het voorgestelde onderzoek is grensverleggend en op voorhand staat niet vast of de beoogde doelstelling gehaald wordt. Wat telt is dat elk resultaat, zowel positief als negatief, de wetenschap vooruithelpt.
Lees meer over de andere subsidie-winnaars op de website van NWO.