Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Waarom steeds meer docenten kiezen voor SoTL

Delen
27 mei 2025
Tijdens de eerste landelijke Scholarship of Teaching and Learning (SoTL)-dag 2025 aan de VU vertelden drie docenten van verschillende Nederlandse universiteiten hoe praktijkgericht onderwijsonderzoek hun manier van lesgeven heeft veranderd. “Ik gaf eerst les op gevoel. Nu stel ik mezelf de vraag: wat wil ik bereiken, en hoe weet ik of het werkt?”

In een panelgesprek reflecteerden Björn Brügemann (Vrije Universiteit Amsterdm), Deborah Yapp (Hogeschool Leiden) en Jennifer Casey (Universiteit Utrecht) op SoTL. Niet alleen als manier om onderwijs te baseren op bewijs, maar vooral als een bewustere, doordachte benadering van lesgeven, geworteld in gemeenschap en met oog voor het ambacht van het docentschap.

Lesgeven op gevoel
“Mijn intuïtie bleek niet altijd juist,” vertelde Yapp. “Soms probeer je iets nieuws in je onderwijs omdat het logisch voelt. Maar pas tijdens een SoTL-project realiseerde ik me: ik moet veel duidelijker formuleren wat ik precies wil veranderen, waarom, en hoe ik dat ga meten. En ik moet ook accepteren dat het misschien niet werkt.” Brügemann herkende dat: “Voor SoTL baseerde ik mijn onderwijs vaak op mijn onderbuikgevoel. Nu kijk ik veel kritischer: wat zegt het onderzoek? En past dat binnen mijn specifieke onderwijscontext?”

De sprekers benadrukten dat evidence-informed onderwijs niet betekent dat intuïtie geen rol meer speelt. “Onderwijs geven is ook een kunstvorm”, merkte VU-onderwijsexpert Jaro Pichel op vanuit het publiek. “Elke studentengroep is anders. Wat werkt bij studenten op Harvard, werkt niet per se bij studenten in Amsterdam.” Hoewel SoTL niet op alles een antwoord biedt, helpt het volgens de panelleden om systematischer te reflecteren en jezelf als docent te blijven ontwikkelen.

Onderwijsonderzoek doe je niet alleen
Alle drie de sprekers wezen op het belang van samenwerking en community. Yapp: “Een SoTL-project doe je nooit alleen. Je hebt collega’s nodig om ideeën mee uit te wisselen, om je denken uit te dagen. En als het even tegenzit (wat onvermijdelijk is) is het fijn als je iemand hebt om mee te sparren.”

Casey werkte als onderwijsadviseur binnen een bètafaculteit, waar ze collega’s hielp bij hun SoTL-projecten. Ze ondersteunde hen bij het formuleren van goede onderzoeksvragen, het opzetten van enquêtes en zelfs bij het aanvragen van subsidies. “Veel docenten zijn geïnteresseerd, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Als instellingen structurele ondersteuning bieden, kunnen veel meer mensen meedoen.”

Een ander belangrijk inzicht uit het gesprek: betrek student-collega’s bij SoTL. “Ze brengen waardevolle perspectieven mee en kunnen helpen de werkdruk te verdelen. Niet als onbetaalde arbeidskrachten, maar als volwaardige partners in het verbeteren van onderwijs. Binnen de opleiding Farmacie in Utrecht doen studenten bijvoorbeeld al mee als co-onderzoekers in SoTL-projecten,” aldus Casey.

Wat bracht SoTL deze docenten?
“Meer diepgang, meer reflectie, en een sterker repertoire aan onderwijsvormen,” zei Brügemann. Of zoals Yapp het verwoordde: “Als docent ben je eigenlijk nooit klaar. Onderzoek helpt me niet alleen mijn studenten beter te begrijpen, maar ook om zelf te groeien in mijn vak.”

Benieuwd hoe andere docenten SoTL toepassen in hun onderwijs? Lees hun inzichten en aanpak.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam