Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU-sociaal psycholoog Roza Kamiloğlu ontvangt Veni-financiering van NWO

Delen
18 juli 2025
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft sociaal psycholoog Roza Kamiloğlu van de Vrije Universiteit Amsterdam een Veni-subsidie toegekend voor haar onderzoek: 'De geluiden van alledag: Wanneer stemmen goed (of fout) aanvoelen'. Ze gaat onderzoeken welke geluiden we maken die verder gaan dan woorden.

Het dagelijks leven is gevuld met stemgeluid: lachen met vrienden, zuchten van opluchting, kreten van verrassing, kreunen van frustratie of genot. Hoewel deze geluiden veel voorkomen, hangt hun toepasbaarheid af van de sociale en culturele context waarin ze worden geproduceerd. Kamiloğlu maakt in haar project gebruik van experience sampling en gecontroleerde experimenten om in kaart te brengen wanneer verschillende vocale uitingen worden verwelkomd of afgewezen in verschillende culturen en sociale contexten. Haar bevindingen zullen ons begrip verbeteren van hoe mensen non-verbale signalen gebruiken en interpreteren om door verschillende sociale omgevingen te navigeren. 

Lachen, huilen, zuchten, hijgen, schreeuwen en kreunen
Het onderzoek van Roza Kamiloğlu zal inzichten opleveren over de geluiden die we naast woorden maken: lachen, huilen, zuchten, hijgen, schreeuwen en kreunen. Deze vocale uitingen zijn fundamenteel voor het leven: ze zijn een van de eerste gedragingen van baby's, die meestal binnen enkele seconden na de geboorte schreeuwen. Vergelijkbare non-verbale uitingen komen over de hele wereld voor en worden zelfs gedeeld met niet-menselijke dieren. Ratten zuchten bijvoorbeeld van opluchting en alle mensapen lachen als ze gekieteld worden.

Kamiloğlu: "Als mensen hebben we echter complexe sociale regels voor deze geluiden. Lachen dat natuurlijk aanvoelt in een café met vrienden kan als ongepast of zelfs respectloos worden beschouwd op een begrafenis. Een gefrustreerde kreun delen met een goede vriend kan jullie band versterken, maar kan te intiem lijken op een eerste afspraakje. En wat in de ene cultuur welkom is, kan in een andere cultuur als onbeleefd worden beschouwd. Maar hoe begrijpen we al deze variatie? Ik ga deze ongeschreven sociale normen in kaart brengen - die ik 'vocale displayregels' noem -  die bepalen wanneer en waar we onze emoties vocaal moeten uiten (of verbergen) in verschillende culturen en contexten."

Bijdrage aan wetenschap en maatschappij
Kamiloğlu gaat een eerste systematische raamwerk creëren om te begrijpen hoe en waarom vocale displayregels variëren tussen culturen en contexten. Ondanks het feit dat vocalisaties centraal staan in de menselijke interactie, beginnen we deze fundamentele alledaagse gedragingen nog maar pas wetenschappelijk te begrijpen. In de praktijk kunnen de bevindingen mensen helpen die worstelen met deze onuitgesproken sociale regels, iets waar we allemaal voortdurend mee te maken hebben, maar wat vooral een uitdaging kan zijn in onze steeds meer geglobaliseerde wereld. Haar bevindingen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van cultureel en contextueel gevoelige spraakgebaseerde technologieën, door de manier waarop deze systemen menselijke stemuitingen produceren en erop reageren te verbeteren.

Roza Kamiloğlu reageerde enthousiast op het goede nieuws: "Ik schreeuwde het uit van vreugde - heel toepasselijk aangezien mijn onderzoek gaat over vocale expressies zoals schreeuwen, lachen en zuchten! Ik ben mijn ondersteunende collega's dankbaar en ik ben blij dat dit alledaagse onderwerp de wetenschappelijke aandacht krijgt die het verdient."

Veni-subsidie
De Veni-subsidie geeft onderzoekers de kans om innovatief, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek te doen op basis van hun eigen ideeën. Het programma stimuleert creativiteit en draagt bij aan de ontwikkeling van kennis die essentieel is voor de maatschappij van morgen. Met een maximale subsidie van €320.000 ondersteunt NWO onderzoekers uit een breed scala aan disciplines en achtergronden.

Bij het toekennen van de Veni-subsidie beoordeelt NWO de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het voorstel, de verwachte wetenschappelijke en maatschappelijke impact en de kwalificaties van de onderzoeker. Het Veni is bedoeld voor getalenteerde onderzoekers die recent zijn gepromoveerd en vormt een belangrijke stap in een academische carrière. Samen met de Vidi- en Vici-beurzen maakt de Veni deel uit van het NWO Talentprogramma.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam