In onze taal- en vaktaallessen worden ervaren en gemotiveerde professionals voorbereid op een duurzame loopbaan in de zorg of het onderwijs. Hiermee wil VU-NT2 niet alleen bijdragen aan de integratie van deze nieuwkomers, maar ook aan een diverser en veerkrachtiger zorg- en onderwijssysteem.
Wereldburgers voor de Klas: Van onderwijsassistent naar docent
Dit initiatief, geïnitieerd door Stichting Wereldburger, biedt bevoegde statushouders de mogelijkheid om als onderwijsassistent aan de slag te gaan en zo gewend te raken aan het onderwijs in Nederland. Daarnaast ontwikkelen zij zich via taallessen, vaktaal en coaching. De focus in het project ligt vooral op ‘tekortvakken’ (schoolvakken waar het lerarentekort groot is) zoals wiskunde, natuurkunde, scheikunde, Engels en economie. Er is ook een route voor basisschooldocenten. Het begeleidingstraject duurt gemiddeld een jaar, al kunnen deelnemers ervoor kiezen langer als onderwijsassistent te werken.
Naast Amsterdam, Brabant en Den Haag is er sinds dit schooljaar ook een project gestart in onderwijsregio Kennemerland & Groot-Amsterdam, waar VU-NT2 bij betrokken is. Acht wereldburgers uit Iran, Turkije, Oekraïne en India werken onder begeleiding van ervaren docenten aan hun taalvaardigheid (B2-niveau) en vaktaal. Deelnemers leren praktijkgericht, bijvoorbeeld door het oefenen van ouderavondpresentaties, teamvergaderingen, je mening geven en instructietaal die ze in hun lespraktijk moeten gebruiken. Daarnaast volgen ze workshops didactische en pedagogische vaardigheden om betere aansluiting te vinden bij het Nederlandse onderwijssysteem.
Docentopleider Tinka Makaske (VU-NT2) deelt haar ervaring: “Het is tof om deel uit te maken van dit project. De deelnemers zijn gemotiveerd, enthousiast en hebben een enorme passie voor hun vak. We zorgen ervoor dat de (vak)taallessen direct aansluiten bij hun eigen lespraktijk, zodat ze de taal meteen kunnen toepassen. Laatst oefenden we bijvoorbeeld de gebiedende wijs door ze instructies te laten geven over hun eigen vak. Dit hielp ze niet alleen met Nederlandse taal, maar ook om inzicht te krijgen in de Nederlandse onderwijsstijl. Zo ontdekten ze dat de instructies in Nederland vaak korter zijn en leerlingen veel meer zelfstandig moeten werken.”
Nieuwkomers in hun kracht: terugkeer naar de zorg
Sinds februari 2025 is VU-NT2 ook samenwerkingspartner van het project Nieuwkomers in hun kracht, dat verpleegkundigen met een buitenlands diploma helpt met werken in de Nederlandse zorg. Een groep van negen verpleegkundigen uit Eritrea, Turkije, Engeland, Egypte, Filipijnen, India en Iran is begonnen met vak- en taallessen bij VU-NT2 ter voorbereiding op hun loopbaan in Nederland.
Dit tweejarige traject, eerder succesvol in Groningen bij het UMCG, is nu van start gegaan bij het Amsterdam UMC, die in dit traject de werkplekken (en begeleiding) aanbiedt. Dit project breidt zich uit naar meerdere steden en ziekenhuizen. Naast het UMCG en Amsterdam UMC hebben al verschillende ziekenhuizen zich enthousiast aangesloten, waaronder het Spaarne Gasthuis in Haarlem, het LUMC in Leiden en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Marieke Hoogenboezem coördineert dit project met alle betrokken partijen. Door deelnemers gericht te ondersteunen kunnen zij hun taalvaardigheid en beroepskennis op het juiste niveau brengen om hun BIG-registratie in Nederland te behalen en zo hun waardevolle kennis en ervaring als verpleegkundige weer inzetten voor het ziekenhuis en Nederland.
Twee keer per week volgen de deelnemers vaktaallessen bij Tinka, met focus op gespreksvoering op de werkvloer, medische terminologie en complexe gesprekken, zoals slecht-nieuws gesprekken. We oefenen bijvoorbeeld met uitleg geven aan een patiënt over de tillift. Welke woorden gebruik je dan? Wat zeg je eerst en wat daarna? Daarnaast volgen sommige deelnemers extra taallessen bij Anne Hammers, Pé Hoenen, Nadine Linger en Marieke Gores, allen docent NT2 bij VU-NT2 , om hun Nederlands naar B1 en daarna naar B2 te versterken.
Zodra zij het vereiste taalniveau hebben, starten de deelnemers als assistent-verpleegkundige in het Amsterdam UMC. Tegelijkertijd gaan zij verder met de taalcursussen, krijgen ze ondersteuning op de werkvloer en worden ze voorbereid op hun beroepsinhoudelijke toetsen. Na het behalen van de toetsen, schrijven ze zich in in het BIG-register en krijgen deze deelnemers een (vast) contract voor verpleegkundige en zijn ze dus niet meer assistent-verpleegkundige.
Inschrijven voor deelname door verpleegkundigen met een buitenlands diploma kan hier: Traject Nieuwkomers in hun Kracht.
Wil je meer weten over deze initiatieven of heb je zelf de ambitie om een soortgelijk project op te zetten? Neem dan contact op met onze coördinator Rachel Zuilhof (r.m.zuilhof@vu.nl).