Geestelijke gezondheidsproblemen onder jongvolwassenen in Nederland zijn aanzienlijk toegenomen. Er is steeds meer bewijs dat de voeding die we consumeren niet alleen van invloed is op de lichamelijke gezondheid, maar ook op het emotionele welzijn, de cognitieve functie en de geestelijke gezondheid.
Burgerwetenschap
Food4Mood zal onderzoeken of het overstappen op een plantaardig, vezelrijk dieet in combinatie met voedingssupplementen, zoals pre- en postbiotica, de geestelijke gezondheid kan ondersteunen door het stimuleren van de darm-hersenas via ons darmmicrobioom. Onderzoekers zullen in een citizenscienceproject een interventiestudie uitvoeren met jonge mensen met lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen. Deelnemers volgen gepersonaliseerde strategieën en dragen actief bij aan het project door monsters en gegevens te verzamelen. Deze aanpak is ontworpen om gezond en duurzaam voedingsgedrag effectief te vertalen naar de praktijk.
Verbetering van de geestelijke gezondheid
"Dit initiatief is een unieke kans om academisch onderzoek te verbinden en te combineren met industriële innovatie om samen impact te creëren op een maatschappelijk relevant onderwerp," zegt projectmanager Nicole de Wit van Wageningen Food & Biobased Research. Remco Kort van VU Amsterdam vult aan: "Door beter te begrijpen of en hoe vezelrijke, plantaardige diëten en voedingssupplementen invloed kunnen hebben op ons microbioom en de darm-hersenas, kunnen we effectieve dieetstrategieën helpen ontwikkelen om de geestelijke gezondheid te verbeteren."
Food4Mood wordt gefinancierd door Topsector Life Science & Health en een groot multidisciplinair consortium van partners: Keep Food Simple, The Akkermansia Company, Ani AI, DSM-Firmenich, Medex, MyMicroZoo, International Probiotics Association, HorAIzon, Gezondeboel, Stichting MDL fonds, GlycanAge.
De deelnemers aan het consortium willen belangrijke inzichten genereren ter verbetering van diëten, supplementen, biomarkers en technologieën die ons mentaal welzijn bevorderen.