Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Amsterdam en Wageningen Food & Biobased Research lanceren Food4Mood

Delen
8 juli 2025
Wageningen Food & Biobased Research en de Vrije Universiteit Amsterdam geven de aftrap voor Food4Mood: een driejarig project dat academische en industriële partijen samenbrengt om te onderzoeken of een dieetinterventie, in combinatie met voedingssupplementen, de darm-hersenas kan moduleren om de geestelijke gezondheid te verbeteren.

Geestelijke gezondheidsproblemen onder jongvolwassenen in Nederland zijn aanzienlijk toegenomen. Er is steeds meer bewijs dat de voeding die we consumeren niet alleen van invloed is op de lichamelijke gezondheid, maar ook op het emotionele welzijn, de cognitieve functie en de geestelijke gezondheid.

Burgerwetenschap
Food4Mood zal onderzoeken of het overstappen op een plantaardig, vezelrijk dieet in combinatie met voedingssupplementen, zoals pre- en postbiotica, de geestelijke gezondheid kan ondersteunen door het stimuleren van de darm-hersenas via ons darmmicrobioom. Onderzoekers zullen in een citizenscienceproject een interventiestudie uitvoeren met jonge mensen met lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen. Deelnemers volgen gepersonaliseerde strategieën en dragen actief bij aan het project door monsters en gegevens te verzamelen. Deze aanpak is ontworpen om gezond en duurzaam voedingsgedrag effectief te vertalen naar de praktijk.

Verbetering van de geestelijke gezondheid
"Dit initiatief is een unieke kans om academisch onderzoek te verbinden en te combineren met industriële innovatie om samen impact te creëren op een maatschappelijk relevant onderwerp," zegt projectmanager Nicole de Wit van Wageningen Food & Biobased Research. Remco Kort van VU Amsterdam vult aan: "Door beter te begrijpen of en hoe vezelrijke, plantaardige diëten en voedingssupplementen invloed kunnen hebben op ons microbioom en de darm-hersenas, kunnen we effectieve dieetstrategieën helpen ontwikkelen om de geestelijke gezondheid te verbeteren."

Food4Mood wordt gefinancierd door Topsector Life Science & Health en een groot multidisciplinair consortium van partners: Keep Food Simple, The Akkermansia Company, Ani AI, DSM-Firmenich, Medex, MyMicroZoo, International Probiotics Association, HorAIzon, Gezondeboel, Stichting MDL fonds, GlycanAge.

De deelnemers aan het consortium willen belangrijke inzichten genereren ter verbetering van diëten, supplementen, biomarkers en technologieën die ons mentaal welzijn bevorderen.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam