UNL noemt de cijfers verontrustend en roept het kabinet op om de plannen om de instroom verder terug te dringen te herzien. UNL-voorzitter Caspar van den Berg : “Het kabinet wil vooralsnog met rigoureuze wetgeving het aantal Engelstalige opleidingen stevig terugdringen. In een onstuimige tijd waarin Nederland alle kennis keihard nodig heeft om veilig en welvarend te blijven, gooien we de deur dicht voor internationaal talent. Dat is niet uit te leggen. Landen als België, Duitsland en Frankrijk snappen heel goed dat er een wereldwijde strijd om talent gaande is, het is dus hoog tijd dat ook Nederland zijn kop uit het zand haalt.”
In oktober bleek al uit de voorlopige inschrijfcijfers dat er opnieuw een daling van het aantal internationale bachelorstudenten zat aan te komen. Dat beeld wordt ook bevestigd in de definitieve inschrijfcijfers van de Vrije Universiteit Amsterdam waar de internationale bachelorinstroom met 24,4 procent is gedaald ten opzichte van vorig collegejaar.
Het effect van het verbod op actieve internationale werving, het huidige politieke klimaat en de huisvestingsproblematiek van de afgelopen jaren worden gezien als de mogelijke oorzaken. Collegevoorzitter van de Vrije Universiteit Amsterdam Margrethe Jonkman sprak in oktober al haar zorg uit en steunt de oproep van UNL aan het kabinet om haar koers te wijzigen. “Internationale studenten zijn onmisbaar aan onze universiteit. Niet alleen omdat we in de toekomst internationaal talent hard nodig hebben, maar ook voor het waardevolle perspectief dat zij brengen in het onderwijs.”
In totaal staan er in het collegejaar 2024-2025 337.907 studenten ingeschreven aan een Nederlandse universiteit. Dat zijn er bijna net zoveel als de vorige drie collegejaren. VU Amsterdam telt dit collegejaar 31.548 studenten met een hoofdinschrijving aan de VU, dat is daling van 1,2 procent. Op de website van Universiteiten van Nederland zijn alle cijfers over instroom en inschrijvingen te vinden.