Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Voorlopige inschrijfcijfers UNL laten daling internationale studenten zien

Delen
13 november 2024
De instroom van internationale bachelorstudenten bij universiteiten is met zes procent gedaald ten opzichte van vorig collegejaar. Dat blijkt uit de voorlopige inschrijfcijfers van collegejaar 2024/2025 die de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) woensdag 13 november heeft gepubliceerd.

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft te maken met een forse afname van de instroom van internationale bachelorstudenten, namelijk 23,5 procent ten opzichte van de instroom in september ‘23. Vorig jaar was er landelijk ook al een daling te zien. Aan de VU ging het vorig jaar al om een daling van de internationale instroom aan de VU van -17 procent, toen grotendeels als gevolg van een numerus fixus bij de bachelor ‘Computer Science’. Nu daalt de internationale instroom over de volle breedte.

In het afgelopen jaar hebben de universiteiten maatregelen genomen om de instroom van internationale studenten beter te beheersen. Zo werven universiteiten niet meer in het buitenland, behalve voor tekortsectoren, en waarschuwen ze nieuwe studenten uit het buitenland niet te komen als ze geen huisvesting hebben. Ook aan de VU zijn deze maatregelen ingevoerd.

Zorg over dalende instroom van internationale studenten
Collegevoorzitter Margrethe Jonkman noemt de afname een zorgelijke ontwikkeling nu het kabinet verregaande bezuinigingen en maatregelen tegen internationalisering heeft aangekondigd. “Na twee jaren van dalende internationale instroom dreigen we nu onder het minimum van twintig procent internationale studenten te komen. Dit is een groot verlies voor het onderwijs en onderzoek waar we juist inzetten om mensen op te leiden tot professionals met een brede blik, geschikt voor de open en inclusieve arbeidsmarkt waarin ze terecht komen.” Dat beaamt ook UNL-voorzitter Caspar van den Berg: “Dit kabinet wil desondanks het aantal internationale studenten met een harde bezuiniging en rigoureuze wetgeving nog sterker terugdringen. Dat dreigt een ongerichte kaalslag te worden waardoor het voortbestaan van opleidingen, ook voor Nederlandse studenten, in gevaar komt.”

Kabinetsbeleid tegen internationaal talent remt kenniseconomie
Universiteiten maken zich dan ook grote zorgen over het wetsvoorstel dat de internationalisering uit balans zal brengen en over de bezuiniging van 293 miljoen euro daarbovenop. Die bezuiniging staat gelijk aan 34.000 minder EER-studenten in de bachelor. Ongeveer zestig procent van de EER-bachelorstudenten in Nederland studeert aan een universiteit, de overige veertig procent aan een hogeschool. Van den Berg: “Universiteiten zien ook dat er knelpunten rond internationalisering zijn, en willen die aanpakken. Daar hebben we ook al voorstellen voor gedaan. Iedereen ziet dat we ieder talent de komende jaren keihard nodig hebben, en de landen om ons heen zetten daarom juist in op méér internationaal talent en ruim baan voor onderzoek en innovatie. Het Nederlandse kabinet doet het tegenovergestelde: het trapt vol op de rem en stapelt daar nog meerdere grote bezuinigingen bovenop."

Manifestatie
Op 14 november organiseert het hoger onderwijs in Utrecht een manifestatie voor studenten en medewerkers om zich uit te spreken tegen de plannen van het kabinet om jaarlijks één miljard op onderwijs en wetenschap te bezuinigen. De aangekondigde bezuinigingen, zoals de langstudeerboete en het schrappen van starters- en stimuleringsbeurzen, raken studenten en het onderwijs en onderzoek aan universiteiten hard, naast de gevolgen voor de internationalisering.

Totale inschrijvingen
In totaal staan er dit collegejaar 338.400 studenten ingeschreven aan de universiteiten. Dat is een lichte daling ten opzichte van het vorige collegejaar toen, er ruim 340.000 studenten stonden ingeschreven. Bij de bachelors is een kleine daling te zien, bij de masters een kleine stijging. In de voorlopige 1 oktobertelling aan de VU zijn er 31.351 '1e instelling' inschrijvingen, dat is iets lager dan het definitieve aantal vorig jaar (31.949).

Het hele bericht over de voorlopige inschrijfcijfers is terug te lezen op UNL.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam