Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Waarden van AI en big data
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Toeristen kunnen hun steentje bijdragen aan kennis over biodiversiteit

Delen
21 februari 2025
Natuurtoerisme kan ervoor zorgen dat we wereldwijd meer kennis verwerven over biodiversiteit. Dat concludeert milieugeograaf Federico Riva.

Gegevens over biodiversiteit blijven schaars. Zo heeft naar schatting 93% van het aardoppervlak geen gegevens op een resolutie van 5 kilometer. Riva en zijn collega's onderzochten of natuurtoerisme kan helpen om gegevens over biodiversiteit uit ondervertegenwoordigde regio's aan te vullen. Hun onderzoek werd gepubliceerd in BioScience

In Rwanda legden ze met behulp van een lokale gids alle soorten vast die ze waarnamen. Deze observaties legden ze vast in de Global Biodiversity Information Facility (GBIF) om te evalueren hoeveel nieuwe informatie ze konden verkrijgen met een ''ontspannen'' aanpak voor het vastleggen van biodiversiteit.   

Nieuwe locaties verzameld 
''De opbrengst overtrof onze verwachtingen ruimschoots'', zegt Riva. ''Dankzij de grote expertise van onze gids hebben we 256 observaties van 146 vogel-, zoogdier-, reptiel-, insecten- en plantensoorten verzameld. Voor 105 soorten registreerden we ten minste één nieuwe locatie in vergelijking met de gegevens die openbaar beschikbaar zijn in de GBIF. Deze locaties omvatten ook locaties voor veel ongewone soorten.'' De onderzoekers voegden 12 nieuwe locaties toe voor 7 soorten met minder dan 10 voorkomens, 59 nieuwe locaties voor 36 soorten met 10-100 voorkomens en 93 nieuwe locaties voor 62 soorten met meer dan 100 voorkomens. 

Samenwerken met lokale gidsen 
Onderzoekers die proberen de biodiversiteit in Rwanda te beschermen, kunnen dankzij dit onderzoek, met een zeer beperkte tijdsinvestering en zonder onderzoekskosten, profiteren van iets meer gegevens. Maar de implicaties van deze studie gaan verder. Samenwerkingen tussen lokale gidsen en natuurtoeristen hebben het potentieel om de verzameling van biodiversiteitsgegevens aanzienlijk te verbeteren.  

Riva: ''Honderdduizenden toeristen reizen elk jaar naar tropische biodiversiteitshotspots, waar gegevens over biodiversiteit schaars blijven, en gidsen wel de lokale soorten beschrijven aan de toeristen. We schatten in dat het registreren van zelfs 1% van de data die we verzamelden de kennis over biodiversiteit in vele gebieden snel zou vergroten. Hopelijk kan ons artikel een oproep zijn om meer natuurtoeristen te betrekken bij het verzamelen van biodiversiteitsdata.'' 

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam