Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Samen meertalig taalbeleid vormgeven in de NT2-klas: docentenmiddag bij VU-NT2

Delen
1 juli 2025
Hoe kunnen we in ons taalonderwijs maximaal inzetten op het leren van Nederlands en tegelijkertijd de mogelijkheden van meertaligheid optimaal benutten? Deze vraag stond centraal tijdens een teambijeenkomst van onze taalschool VU-NT2 Academy. Het docententeam ging een middag lang met elkaar aan de slag om meertalig taalbeleid te concretiseren. 

De bijeenkomst maakte duidelijk dat je voor een gebalanceerde visie kaders nodig hebt voor waarom, wanneer en hoe je meertaligheid in de klas inzet. Elke deelnemer ging naar huis met drie concrete les-ideeën!   

Concrete handvatten nodig 
Uit recent onderzoek is bekend dat veel NT2-docenten in het volwassenenonderwijs een positieve houding hebben ten aanzien van meertaligheid in de NT2-klas (Hoveijn, Welie en Van Beuningen, 2024). Tegelijkertijd blijkt uit datzelfde onderzoek dat bijna geen enkele taalschool gezamenlijk meertalig taalbeleid opstelt, waardoor NT2-docenten er verschillend mee omgaan. Dat varieert van een strikt ‘alleen Nederlands’-beleid in de klas tot docenten die alles uit de kast halen om meertaligheid te erkennen en benutten. De meeste docenten geven in dit onderzoek echter aan behoefte te hebben aan concrete handvatten en praktijkvoorbeelden.  

Onderzoek, theorie en praktijk  
Ook bij het docententeam van VU-NT2 leefde de behoefte aan een visie en gemeenschappelijk handelen op het gebied van meertaligheid. De teammiddag werd afgetrapt met een inleiding over het idee dat met een strikt eentalig beleid (alleen Nederlands) veel affectieve en cognitieve voordelen van meertalig onderwijs verloren gaan. We weten immers dat cursisten zich prettiger voelen als er aandacht is voor hun moedertalen in de klas en dat het ze kan helpen bij het leren van Nederlands.  

Na deze korte introductie gingen docenten met elkaar in gesprek over hoe en met welk doel ze op dit moment aandacht besteden aan meertaligheid in hun lessen. Zo bleek onder andere dat ze zinnen of woorden in andere talen spreken om de emotionele verbinding met hun cursisten te versterken en andere talen gebruiken om grammaticale concepten uit te leggen, of om een koppeling met de woordenschat uit de moedertaal te leggen.  

Brainstorm met thematafels   
In het tweede deel van de teammiddag brainstormden de docenten over concrete manieren om meertaligheid te erkennen en benutten aan de hand van thematafels.  

Na de eerste brainstormronde werden de inzichten gedeeld en selecteerden de docenten de meest kansrijke ideeën én drie lesideeën waarmee ze zelf meteen aan de slag willen gaan. In december komt het docententeam van VU-NT2 nogmaals bij elkaar om de uitgeprobeerde lesideeën te evalueren en samen te komen tot een meertalig taalbeleid. 

Meertaligheid op de BVNT2-conferentie  
Op de conferentie van de BVNT2 op 4 oktober zal Thomas Stam, de coördinator van VU-NT2 Academy, een workshop geven waarin hij uiteenzet waarom het docententeam van VU-NT2 meertalig taalbeleid wil vormgeven en wordt uitgebreider op de uitkomsten van de middag ingegaan.   

Zelf aan de slag?  
Wil je met je eigen docententeam aan de slag met meertaligheid? VU-NT2 biedt een tweedaagse training aan waarbij in de eerste bijeenkomst deelnemers kennis nemen van onderzoek naar meertaligheid en meertalige aanpakken en in de tweede bijeenkomst met het docententeam stappen worden gezet richting meertalig taalbeleid. Meer informatie vind je hier.

Snelle navigatie VU-NT2

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Stuur een e-mail naar vu-nt2@vu.nl

of bel +31 (0)20 5986398 (ma-vr van 13.00 tot 15.00 uur)

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam