Wereldwijd staan gezondheidszorgsystemen onder toenemende druk om met beperkte middelen te voldoen aan de groeiende en diverse vraag. Met haar onderzoeksproject wil Maryam Karimi Mamaghan de toewijzing van middelen aan patiënten verbeteren met behulp van technieken uit Operations Research en Kunstmatige Intelligentie. "Traditionele methoden voor de toewijzing van middelen zijn vaak gebaseerd op gestandaardiseerde, one-size-fits-all benaderingen die gericht blijven op ziekten in plaats van mensen. Dit onderzoek stelt een verschuiving voor van een ziektegerichte naar een patiëntgerichte toewijzing van middelen door de introductie van een gepersonaliseerde toewijzing van middelen in de gezondheidszorg. Gepersonaliseerde toewijzing stemt middelen af op de individuele behoeften, voorkeuren en waarden van patiënten", aldus Karimi Mamaghan.
Een belangrijk onderdeel van de ontwikkelde methoden is de integratie van de mens in de besluitvorming om de kans op acceptatie en toepassing in de echte wereld van de gezondheidszorg te vergroten. Karimi Mamaghan's onderzoek heeft de potentie om zowel gezondheidszorgsystemen als patiënten ten goede te komen: "Mijn onderzoek is erop gericht om gezondheidszorgsystemen adaptiever en patiëntgerichter te maken, wat uiteindelijk leidt tot betere gezondheidsresultaten, grotere patiënttevredenheid en minder onnodige vertragingen en verkeerde toewijzingen. Op systeemniveau helpt het de algehele efficiëntie te verbeteren, verspilling tegen te gaan en een effectiever gebruik van de beschikbare middelen te bevorderen."
Met de Veni-subsidie zal de Operations Analyst de komende drie jaar onderzoek doen naar operationeel beheer in de gezondheidszorg en geavanceerde, datagestuurde optimalisatiemethoden ontwikkelen vanuit Operations Research en Kunstmatige Intelligentie. Karimi Mamaghan: "Aangezien de toewijzing van middelen een universele uitdaging is, verwacht ik dat de methoden die via dit project worden ontwikkeld breder toepasbaar zullen zijn en waardevolle oplossingen zullen bieden voor problemen met de toewijzing van middelen op gebieden zoals productie, logistiek en openbare diensten."
Over de Veni-subsidie
Veni is samen met Vidi en Vici onderdeel van het NWO Talentprogramma. Veni richt zich op onderzoekers die recent gepromoveerd zijn. Binnen het Talentenprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp in te dienen voor financiering. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.