Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Kennismaken met Katja Tereshko

Delen
13 maart 2025
In elke editie van de nieuwsbrief stellen we een VU-NT2 medewerker aan je voor. Dit keer is dat Katja Tereshko, een postdoc-onderzoeker die onder andere voor VU-NT2 werkt.

Wat is je functie? 
Ik werk als postdoc-onderzoeker bij de Faculteit der Geesteswetenschappen en ben aangesloten bij VU-NT2 (Research) en het LeesbevorderingsLab van de VU. Mijn functie bestaat uit drie onderdelen: het ontwikkelen en begeleiden van leesinterventies voor NT2-cursisten, het uitvoeren van een literatuuronderzoek naar studies over lezen in de eerste en tweede taal, en het coördineren van activiteiten van het LeesbevorderingsLab.

Wat heb je hiervoor gedaan en hoe ben je bij de VU terecht gekomen?
Ik ben neerlandica en heb Nederlands gestudeerd in Sint-Petersburg. Ik wist altijd al dat ik vreemde talen wilde gaan studeren. Omdat ik op school Engels en Duits leerde dacht ik dat een Germaanse taal een goede keuze zou zijn. Het Nederlands klonk interessant en een beetje exotisch voor me.

Tijdens mijn studie volgde ik verschillende cursussen en werd ik uiteindelijk docent Nederlands aan de Staatsuniversiteit in Moskou, waar ik ook promoveerde. Na mijn promotie zocht ik naar nieuwe groeimogelijkheden. Ik verhuisde naar Nederland en besloot de NT2-docentenopleiding aan de VU te volgen om de verschillen tussen NVT- en NT2-aanpakken beter te begrijpen. De sfeer op de universiteit sprak me direct aan. Tegelijkertijd werkte ik bij het Huygens Instituut aan het project Impact and Fiction, een stap in de richting van literatuuronderzoek die ik al langer wilde zetten.

Toen ik de vacature voor een PostDoc bij het LeesbevorderingsLab zag, wist ik meteen dat dit de perfecte kans was, op een plek waar mijn twee passies samenkomen: NT2-onderwijs en literatuur. Nu ben ik blij dat ik al deze stappen heb gezet!

Waar bestaat je dagelijks werk uit?
Mijn taken bestaan uit een interventiestudie, literatuuronderzoek en coördinatie.

Interventiestudie
Samen met Camille Welie heb ik een ambitieus plan opgezet voor NT2-cursisten en docenten. Gedurende negen weken lezen de cursisten negen teksten buiten hun lessen. Sommige groepen bespreken de teksten vervolgens in de klas en en reflecteren op hun (lees)ervaringen. Bij andere groepen passen we een meertalige aanpak toe: zij lezen de literaire teksten niet alleen in het Nederlands, maar ook in hun moedertaal. Daarnaast nodigen we bij bepaalde groepen een schrijver uit, wat extra kan motiveren om in het Nederlands te lezen. Voor de interventie kies ik de teksten, plan ik de lessen, stel ik woordenlijsten op, werf en train ik docenten, ontwikkel ik meetinstrumenten en stem ik de bijdrage van de schrijvers met hen af. Ter voorbereiding test ik mijn lessen ook eerst bij B1-groepen waaraan ik zelf lesgeef.

Literatuuronderzoek
Daarnaast onderzoek ik hoe meertalig lezen wordt toegepast in zowel wetenschappelijk onderzoek als onderwijs. Hiervoor werk ik aan een scoping review van relevante wetenschappelijke literatuur.

Coördinatie
Naast mijn onderzoekstaken draag ik bij aan de coördinatie van het LeesbevorderingsLab. Ik werk samen met collega’s aan LinkedIn-posts, help bij de organisatie van docentennascholingen en neem deel aan de maandelijkse Lab-vergaderingen. Tot slot geef ik in het voorjaar twee workshops over leesbevordering in NT2.

Wat drijft jou, wanneer ben je blij en tevreden?
Ik ben elke dag blij dat ik mag werken met twee onderwerpen die me enorm inspireren: de NT2-wereld en literaire teksten. Wat me het meest drijft, is het besef dat mijn werk een positieve impact heeft op het leven van anderen. Daarnaast geloof ik dat literatuur ons helpt om zowel onszelf als anderen beter te begrijpen, om moeilijke periodes te doorstaan en – niet onbelangrijk – gewoon veel leesplezier te beleven. Tot slot waardeer ik de vrijheid in mijn werk om nieuwe dingen te leren en uit te proberen. Die constante uitdaging maakt mijn functie extra boeiend.

Wat doe je het liefste naast je werk?
Sinds mijn studententijd ben ik op verschillende manieren betrokken bij theater. Meestal werk ik met theaterbelichting, zowel bij intieme kamervoorstellingen als bij grotere (semi-)professionele producties. Daarnaast sport ik graag en – vanzelfsprekend – lees ik met veel plezier.

Wat zou je tot slot tegen NT2-professionals willen zeggen, of welk advies wil je ze meegeven?
We werken met mensen en dat is zowel mooi als uitdagend. Soms vergeten we hoe waardevol deze taak is en hoeveel invloed we kunnen hebben op de mensen om ons heen. Blijf jezelf eraan herinneren hoe belangrijk je lessen zijn en durf nieuwe dingen te proberen om niet in de routine te verdwijnen. Misschien kan (samen) fictie lezen een verrijking zijn voor je lessen!

Snelle navigatie VU-NT2

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Stuur een e-mail naar vu-nt2@vu.nl

of bel +31 (0)20 5986398 (ma-vr van 13.00 tot 15.00 uur)

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam