Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Installatie van IVM-onderzoeker op Architectuurbiënnale Venetië

Delen
13 mei 2025
Hoe druk je het belang van water uit? VU-onderzoeker Jampel Dell’Angelo ontwikkelde een installatie, die momenteel te zien is op de Architectuurbiënnale van Venetië.

Dell’Angelo, onderzoeker waterbeleid en –politiek aan het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) en leider van het waterbeheernetwerk NEWAVE, en Benedetta Tagliabue, architect en mede-oprichter bij EMBT Architects, presenteren de immersieve installatie The Architecture of Virtual Water. De muziek werd gecomponeerd door Yeshi Silvano Namkhai, de digitale media door Ati Sphere. De makers combineren architectonisch ontwerp, milieuwetenschap en -politiek, muzikale compositie en interactieve technologie om de bezoeker te laten reflecteren op het belang van water en een eerlijke verdeling van water.

Onzichtbaar water
Het paviljoen van The Architecture of Virtual Water bestaat uit een houten skelet in de vorm van het Latijnse woord AQUA. De muren zijn gemaakt van met de hand bewerkt weggegooid filterpapier. Binnenin is een interactieve installatie met muziek en digitale beelden, die gezamenlijk een verhaal vertellen dat is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar de globale dimensies van waterschaarste.

“De installatie heeft als doel het onzichtbare zichtbaar te maken en het bewustzijn te vergroten over de waarde en de crisis van onze wereldwijde waterbronnen", zegt Dell’Angelo. ““We moeten ons er bijvoorbeeld van bewust zijn dat er voor de productie van 1 kilogram rundvlees 16.000 liter water nodig is en dat wereldwijd bijna 2 miljard mensen niet in hun basiswaterbehoeften voorzien”, vervolgt hij.

"We wilden experimenteren met kwetsbare materialen zoals papier om een duurzaam, lichtgewicht paviljoen te creëren die bijna verdwijnt",  Tagliabue uit. "We nemen graag risico's, doen graag onderzoek en proberen graag nieuwe dingen uit. Het kan misschien mislukken, maar als het werkt kan het de deur openen naar een nieuwe vorm van architectuur."

Herbruikbaar
De makers gebruikten recyclebare materialen met een lage impact, zoals papier en natuurlijk hout. Zo kan de installatie worden afgebroken en hergebruikt na de presentatie in Venetië. De machines die werden gebruikt om de materialen te bewerken werden aangedreven door zonne-energie.

The Architecture of Virtual Water is tot 23 november 2025 te zien op de Architectuurbiënnale van Venetië, daarna verhuist de installatie naar Barcelona voor meer tentoonstellingen, symposia en publieksactiviteiten.

Het project werd mede mogelijk gemaakt door het IVM en het Amsterdam Sustainability Institute (ASI).

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam