“Het grootste deel van de langdurige zorg in Nederland komt op de schouders terecht van verzorgenden IG, vooral de verpleeghuiszorg en de wijkverpleging,” zegt Van Wieringen. “Maar hun unieke praktische en situationele kennis en kunde wordt vaak ondergewaardeerd door collega’s. Dat heeft gevolgen voor hun professionele eigenwaarde en beroepstrots, maar ook voor de toekomst van de zorg. Het tekort aan verzorgenden IG dreigt het grootste te worden van alle zorgberoepen in Nederland.”
Praktische handvatten
“In mijn onderzoek kijk ik hoe die onderwaardering – wat ik epistemisch onrecht noem – zich manifesteert in sociale systemen, beleidsregels en in de dagelijkse interacties op de werkvloer. Ik onderzoek hoe verzorgenden IG deze dynamieken ervaren en hoe ze daar mee omgaan. Mijn doel is om, naast theoretische vernieuwing, praktische handvatten te bieden voor meer gelijkwaardige kennisuitwisseling in de zorg, waarin verzorgenden IG als volwaardige bezitters en delers van kennis meedoen en erkenning krijgen.”
Huidige krachten behouden en nieuwe aantrekken
“Ik ben ontzettend blij en vereerd met de Veni-toekenning. De beurs geeft me relatief veel onderzoekstijd en die komt dus op een goed moment. Het sterkt mijn overtuiging dat dit thema nú geadresseerd moet worden. Dat is essentieel om de huidige beroepskrachten te behouden én om nieuwe mensen aan te trekken.”
“In dit project werk ik nauw samen met de Afdeling Verzorgenden van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). We hebben de afgelopen zeven jaar al een mooie weg van co-creatie in onderzoeks- en valorisatie activiteiten bewandeld, mooi dat dit pad nu een vervolg krijgt.”