6 bijeenkomsten, 130 deelnemende studenten en medewerkers, 13 werkgroepen, 57 voorstellen. De afgelopen twee maanden heeft de Sustainability University Assembly hard gewerkt om de ideeën voor een duurzamere VU uit te werken tot concrete voorstellen. De Sustainability Agreement is daarvan het resultaat. Tijdens de slotbijeenkomst zijn maar liefst 53 van de 57 voorstellen aangenomen na stemming.
Een gemeenschappelijke tuin, workshops en een curriculumscan voor onderwijs
Het vergroten van bewustwording rond duurzaamheid en het stimuleren van dialoog zijn terugkerende thema’s in het rapport. Duurzamer worden doe je samen, zo benadrukken de deelnemers. De Vrije Universiteit Amsterdam zou volgens hen nadrukkelijker haar rol als kennisinstituut kunnen vervullen en actief duurzaamheid en dialoog kunnen bevorderen - bijvoorbeeld via groene netwerken.
Initiatieven zoals een interactieve Green Path, een gemeenschappelijke tuin en maandelijkse colleges en workshops moeten bijdragen aan het vergroten van kennis en betrokkenheid binnen de VU-gemeenschap. Ook is er veel steun voor het verbeteren van de interne communicatie over duurzaamheid: deze moet krachtiger en transparanter, vinden deelnemers.
Curriculumscan voor VU-onderwijs
Ook in het onderwijsaanbod kan de VU stappen zetten, vindt de Assembly. Zo pleit zij ervoor dat elke opleiding een duurzaamheidsleerlijn krijgt. Ook moeten er richtlijnen komen die duidelijk maken wat opleidingen minimaal aan duurzaamheidsonderwijs moeten bieden. Door middel van een curriculumscan per opleiding kunnen kansen tot verduurzaming in het onderwijs beter in kaart worden gebracht.
Verduurzaming van de campus
Op campusniveau roept het beraad op tot een kritischer blik op het gas- en elektriciteitsverbruik van de VU. Ook pleiten de deelnemers voor meer inzicht in de CO₂-uitstoot van voedsel en zakelijke reizen, en wordt voorgesteld over te stappen naar een duurzamere bank.
Vervolgstappen: klankbordgroep aangesteld om voorstel verder te brengen
Om vervolg te geven aan de voorstellen is een monitor-klankbordgroep aangesteld, bestaande uit deelnemers aan het beraad. Deze groep zal als pleitbezorger van het duurzaamheidsakkoord het gesprek aangaan met besluitvormers binnen de VU-organisatie, en waar mogelijk samen met anderen in de VU-gemeenschap een begin maken met het in praktijk brengen van voorstellen.
Tegelijkertijd onderzoeken Ivar Maas en collega’s hoe effectief het VU-beraad is geweest. Weerspiegelen de voorstellen van het Sustainability University Assembly de bredere behoeftes van de VU-gemeenschap? De resultaten zijn naar verwachting eind 2025 bekend.
Benieuwd naar de voorstellen? Bekijk ze hier.
Vragen over de Assembly? Neem een kijkje op vuassembly.nl of neem contact op met de onafhankelijke procesbegeleiders van stichting G1000.nu.