Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Veni-beurs voor Yasamin Nazari voor ontwikkelen algoritmen dynamische grafen

17 juli 2024
Computerwetenschapper Yasamin Nazari heeft een Veni-subsidie ontvangen voor haar onderzoek getiteld "Dynamic graph algorithms: distances and clustering."

Veel fundamentele computationele taken worden uitgevoerd op een graaf, een wiskundige abstractie van interacties in een netwerk. In veel toepassingen is de invoergraaf dynamisch, wat betekent dat deze in de loop van de tijd verandert en de output na elke update efficiënt moet worden aangepast. Voorbeelden van dergelijke dynamische grafen zijn een sociaal netwerk waarin na verloop van tijd nieuwe verbindingen worden gevormd, of een transportnetwerk waarin bepaalde verbindingen worden verwijderd vanwege een wegblokkade.

Twee problemen oplossen
Nazari zal algoritmen ontwikkelen voor twee problemen met betrekking tot dynamische grafen. Het eerste probleem is het ontwikkelen van algoritmen die goede schattingen geven van de kortste padafstanden tussen elementen in het netwerk. Het tweede probleem is het partitioneren van de graaf in clusters, zodat elementen die dichter bij elkaar liggen (of meer op elkaar lijken) vaker bij elkaar in een cluster worden geplaatst.

Aantoonbaar snellere algoritmen
Moderne computerapplicaties moeten zeer grootschalige data efficiënt verwerken. Het verwerken van zulke grootschalige data vereist aanzienlijke computermiddelen en kan onuitvoerbaar worden wanneer de invoer vaak verandert. Daarom hebben we algoritmen nodig die zulke veranderingen snel en met minimale middelen kunnen verwerken. Het hebben van aantoonbaar snellere algoritmen voor deze fundamentele taken is cruciaal voor het ontwikkelen van efficiënte computationele oplossingen in verschillende toepassingsgebieden.

Veni
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Yasamin Nazari een Veni-subsidie toegekend, waardoor ze de komende drie jaar haar onderzoek naar algoritmen kan voortzetten. Het NWO Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om hun onderzoek te doen, gedreven door creativiteit en passie. Ze ontvangen maximaal 320.000 euro. Het programma stimuleert innovatie en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereidt ons voor op de samenleving van morgen. Daarom richt NWO zich op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden. Veni maakt, samen met de Vidi- en Vici-beurzen, deel uit van het Talentprogramma.

NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en innovatieve aard van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092