Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Terugblik op een mooi academisch jaar voor VUfonds

Delen
8 juli 2024
Met het Déjà VU Festival op 13 juni hebben we een dynamisch academisch jaar afgesloten. Een mooi moment om terug te blikken op de initiatieven die donateurs dit jaar mogelijk hebben gemaakt.

Samen hebben we studeren toegankelijker gemaakt 

Studeren is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo kan de stap naar het hoger onderwijs groot zijn voor eerstegeneratiestudenten, omdat zij van huis uit niet meekrijgen hoe studeren op een universiteit werkt en geen gebruik kunnen maken van het netwerk van hun ouders. Het door het VUfonds ondersteunde Better Prepared-programma geeft deze studenten een extra steuntje in de rug nog voordat zij beginnen op de universiteit. Door de bijdragen van onze donateurs kunnen eerstejaarsstudenten die als eerste uit hun gezin gaan studeren in augustus colleges volgen die zijn gericht op hun academische en persoonlijke ontwikkeling.  

Ook maakten donateurs het voor 11 studenten mogelijk om, ondanks hun acute financiële problemen,  af te studeren aan de VU. Met hun bijdragen aan het VU Noodfonds stelden onze donateurs deze studenten in staat om verder te studeren, ook toen zij in financiële nood waren gekomen door bijvoorbeeld ziekte of conflicten in hun thuisland.  

Het handschrift van Abraham Kuyper wordt ‘ontcijferd’ 

De universiteitsbibliotheek beschikt met het archief van Abraham Kuyper over een goudmijn aan kennis. Maar vanwege het moeilijk leesbare handschrift van de VU-oprichter was het lastig om deze kennis (digitaal) toegankelijk te maken. Dit is een gemiste kans, omdat wij nog steeds veel kunnen leren van Kuypers emancipatoire gedachtegoed om een betere wereld te creëren. Juist dit gedachtegoed is van belang in het huidige onderzoek en onderwijs van de VU. 

Dankzij de giften van onze donateurs kan conservator Myrthe Bleeker de digitale tool Transkribus inzetten die het handschrift van Kuyper leert herkennen en de werken van Kuyper automatisch omzet in digitale teksten. De tool moet eerst via bestaande transcripties leren hoe Kuypers handschrift in elkaar zit, zodat nieuwe teksten daarna kunnen worden herkend. Myrthe is momenteel druk bezig met het voorbereiden van dit proces en kijkt ernaar uit om de tool in de toekomst in te zetten om ook de digitalisering van de werken van andere auteurs te vereenvoudigen.

Onbereikbare vluchtelingen krijgen betere mentale zorg  

Wereldwijd zijn er conflicten waardoor mensen geen toegang hebben tot mentale zorg. Maar deze conflicten zorgen júist voor psychische klachten als stress, angst en depressie. Om de mentale gezondheid van deze mensen te verbeteren, heeft Marit Sijbrandij, hoogleraar klinische psychologie, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie een app ontwikkeld. 

De bijdragen van onze donateurs hebben ervoor gezorgd dat Marit deze app verder kan verspreiden in verschillende conflictgebieden. Hiermee worden nóg meer mensen geholpen en de gebruikersdata helpen Marit om de effectiviteit van de app te verbeteren.  

Hartelijk dank aan alle donateurs!

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam