Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

School of Business and Economics in de media september 2024

10 september 2024
Wetenschappers van VU School of Business and Economics delen hun kennis regelmatig in de media. Bekijk het overzicht van hun media-optredens in september

Economie

  • Klarita Gërxhani, hoogleraar Socio-economics, werd door De Telegraaf geïnterviewd over verschillen tussen mannen en vrouwen op de werkvloer, naar aanleiding van haar oratie op 13 september. Vrouwen presteren minder goed in competitieve omgevingen, vanwege ingesleten maatschappelijke verwachtingen en vooroordelen. 
  • Pierre Koning, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid, en Arjen Siegmann, hoogleraar christelijk-sociaal denken, schrijven in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad dat de koopkrachtplaatjes die op Prinsjesdag worden gepresenteerd weinig te maken hebben met de realiteit.
  • Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën, legt in De Volkskrant uit waarom het niet efficiënt is om een hoog en een laag btw-tarief te hanteren. Het is veel efficiënter om zaken die de overheid belangrijk vindt direct te subsidiëren, aldus Jacobs. Maar: de regeringspartijen gebruiken de btw volgens Jacobs nu slechts om een cultuurstrijd te voeren en de linkse kiezer te pesten. Op BNR Nieuwsradio gaf Jacobs het kabinet ook een aantal economische adviezen mee. 
  • Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie, reageert in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad op de begroting van het Kabinet Schoof. Het kabinet stelt volgens Gradus niet de juiste prioriteiten en houdt weinig rekening met tegenvallers.

Gezondheidseconomie

  • Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie geeft in Het Financieele Dagblad duiding bij een artikel over het beleid van Fleur Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook pleit hij in NRC voor een belasting op de prijsstijging van huizen, om zo de ongelijkheid tussen generaties te verminderen en de belasting op arbeid te kunnen verlagen. 
  • Xander Koolman, hoogleraar gezondheidseconomie, wordt geciteerd in een artikel van Het Financieele Dagblad over het financieren van de mentale zorg voor patiënten met complexe problemen. Ook was hij te gast in het programma Geld of je leven van NPO Radio 1 over private beleggingen in de zorg en bij Nieuwsuur over schaalvergroting in de zorg. 

Marketing

  • Peeter Verlegh, hoogleraar marketing, geeft in Het Financieele Dagblad duiding bij consumentenboycots.  Doordat boycots nu via socialemediakanalen worden verspreid, kan de merkschade langer aanhouden.

Ruimtelijke economie

  • Sacha den Nijs, promovendus klimaateconomie, was te gast bij BNR Nieuwsradio naar aanleiding van haar artikel in ESB over de veerkracht van de Nederlandse industrie. Stijgende gasprijzen hebben een groter effect op de Nederlandse industrie dan op die van onze buurlanden, blijkt uit haar onderzoek. 
  • Hans Koster, hoogleraar stedelijke economie en vastgoed, reageert op de site van RTL Nieuws op het advies van de Nationale Hypotheekgarantie om ook een garantie te verstrekken aan kopers van flexwoningen. Koster denkt dat dit type woningen vanwege de risico's beter door professionele partijen verhuurd kunnen worden.

Meer weten
Wil je elke week het totale VU-overzicht ontvangen? Meld je dan aan voor VU in de media

Meer weten over onderzoek in de media? Of mis je een media-optreden in dit overzicht? Neem contact op met wetenschapsredacteur Yrla van de Ven, y.f.van.de.ven@vu.nl, +31 6 26512492. 

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam