Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

School of Business and Economics in de media juni

17 juni 2024
De wetenschappers van VU School of Business and Economics delen hun kennis regelmatig met de buitenwereld, bijvoorbeeld in de media. Een overzicht van de media-uitingen in juni.

Algemene Economie

  • Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën, schrijft in een opiniestuk in Elsevier Weekblad dat de uitspraak van de Hoge Raad over belastingen in box 3 zorgt voor chaos en een miljardenstrop voor de overheidsbegroting. Bij de invoering in 2001 was er al kritiek op het belasten van fictieve rendementen. 
  • Pierre Koning, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid, werd door NU.nl geïnterviewd over de vierdaagse werkweek (met behoud van salaris) die sommige bedrijven introduceren.
  • Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie, en Tjerk Budding, hoogleraar Public Sector Accounting, werden door Elsevier Weekblad geïnterviewd over hoe gemeenten het 'ravijnjaar' 2026 kunnen afwenden. 
  • Hans van Emmerik, docent bij het Zijlstra Center, geeft in een opiniestuk in NRC advies aan het nieuwe kabinet: breng van te voren de risico's van grootste plannen in kaart, zodat er nog aanpassingen mogelijk zijn.

Bedrijfskunde

  • Fleur Deken, hoogleraar Strategische innovatie, schrijft in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad dat veelbelovende zorginnovaties vaak sneuvelen omdat er te eenzijdig wordt gekeken naar kostenbesparingen en omdat er te weinig samenwerking is met de praktijk.

Finance

  • Fieke van der Lecq, hoogleraar Pensioenmarkten en regeringscommissaris transitie pensioenen, stelt in Het Financieele Dagblad dat de deadline voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel (1 januari 2028) haalbaar is. Ook NRC interviewde van der Lecq over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. 
  • Arjen Siegmann, hoogleraar Waardevol werk en Christelijk Sociaal denken, stelt in een opiniestuk in Trouw dat politieke besluitvorming veel meer rekening moet houden met de schade die een stelsel kan veroorzaken. 

Gezondheidseconomie

  • Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie, bespreekt in het programma WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 mogelijke oplossingen voor de personeelstekorten in de gezondheidszorg.
  • Marcel Canoy was ook op het NOS journaal van 19 juni (minuut 2:10), over de problemen bij commerciële huisartsenketen Co-Med. 
  • Xander Koolman, hoogleraar gezondheidseconomie, geeft in de Volkskrant duiding bij het nieuws dat zorgverzekeraars de contracten met Co-Med beëindigen. 

Accounting

  • Marilieke Engbers, docent bij de registercontrollersopleiding en bij de MBA Leading with Purpose, werd door Het Financieele Dagblad geïnterviewd over haar onderzoek naar het 'ongezegde' in de bestuurskamer.

Ruimtelijke economie

  • Jos van Ommeren, hoogleraar stedelijke economie, geeft duiding in een krantenartikel in Het Parool over parkeren in Amsterdam. 
  • Hans Koster, hoogleraar stedelijke economie en vastgoed, wordt geciteerd door RTL Nieuws, in een artikel over de steeds hogere overwaardes van huizenverkopers. 

Meer weten
Wil je elke week het totale VU-overzicht ontvangen? Meld je dan aan voor VU in de media

Meer weten over onderzoek in de media? Of mis je een media-optreden in dit overzicht? Neem contact op met wetenschapsredacteur Yrla van de Ven, y.f.van.de.ven@vu.nl, +31 6 26512492.