Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

School of Business and Economics in de media juli

16 juli 2024
De wetenschappers van VU School of Business and Economics delen hun kennis regelmatig met de buitenwereld, bijvoorbeeld in de media. Een overzicht van de media-uitingen in juli.

Algemene Economie

  • Bas van der Klaauw, hoogleraar Beleidsevaluatie, beantwoordt vragen van de Volkskrant over het nut van een lotingssysteem voor basisscholen, zoals in Amsterdam gebruikt wordt. 

Bedrijfskunde

  • Fleur Deken, hoogleraar Strategische innovatie, werd door De Telegraaf geïnterviewd over waarom innovaties in de zorg het vaak niet redden.

Gezondheidseconomie

  • Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie, schrijft in een column voor Medisch Contact over het belang van zelfredzaamheid en 'samenredzaamheid' van ouderen en dat er meer moet worden gedaan om mensen daarbij de steunen, bijvoorbeeld met technologie.
  • Marcel Canoy is ook te gast in Dit is de Dag op NPO Radio 1, over het dieetmedicijn Wegovy. 

Accounting

  • Berend van der Kolk, universitair hoofddocent accounting en lid van de Amsterdam Young Academy, waarschuwt in een opiniestuk in Trouw dat de voorgenomen bezuinigingen in het hoger onderwijs zullen leiden tot meer werkdruk, meer kansenongelijkheid, kwalitatief slechter onderwijs en onderzoek en uiteindelijk hogere maatschappelijke kosten. 
  • Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie, schrijft in een opiniestuk in Trouw dat het Hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering zeer ongunstig uitpakt voor de Randstad.

Ruimtelijke economie

  • Sacha den Nijs, promovendus klimaateconomie, vertelde op BNR Nieuwsradio over haar onderzoek naar energiebesparingen bij bedrijven. Veel ondernemers zien mogelijkheden om te investeren in energiebesparing, maar doen dat nog niet omdat ze onzeker zijn over het overheidsbeleid. 
  • Erik Verhoef, hoogleraar ruimtelijke economie aan de VU en raadslid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, geeft in Trouw toelichting op een nieuw advies van die raad over welvaart in brede zin. 
  • Henri de Groot, hoogleraar regionaal economische dynamiek, vraagt in het Noordhollands Dagblad ook aandacht voor het thema brede welvaart in de metropoolregio Amsterdam. 
  • Jan Rouwendal, hoogleraar ruimtelijke economie, geeft in het AD duiding bij de discussie over kleinere studentenkamers in Utrecht. 
  • Hans Koster, hoogleraar stedelijke economie en vastgoed, reageert in het AD op een onderzoek van Follow the Money en de Stentor naar de winsten die eigenaren van vakantiehuisjes maken zodra permanente bewoning wordt toegestaan. Koster pleit voor een planbatenheffing: een bedrag dat mensen moeten betalen als hun grond door beleid plotseling meer waard wordt. 

Finance

  • Theo Kocken, hoogleraar Risicomanagement, reageert in het AD op de motie van de Tweede Kamer die pensioenfondsen oproept om "te stoppen met activistisch beleggen en rendementen op één te zetten". Volgens de hoogleraar kan duurzaam beleggen juist wel goede rendementen opleveren. 

Marketing

  • Peeter Verlegh, hoogleraar marketing, geeft in de Volkskrant advies aan Landal en Roompot: gooi een mascotte waar mensen sterke associaties bij hebben niet weg na een fusie. 

Meer weten
Wil je elke week het totale VU-overzicht ontvangen? Meld je dan aan voor VU in de media

Meer weten over onderzoek in de media? Of mis je een media-optreden in dit overzicht? Neem contact op met wetenschapsredacteur Yrla van de Ven, y.f.van.de.ven@vu.nl, +31 6 26512492.