Ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, heeft een enorme betekenis voor moslims over de hele wereld. Het is een heilige tijd van vasten, gebed en zelfverantwoordelijkheid, en trouwe intentie die leidt tot spirituele vernieuwing. Tijdens deze maand beginnen moslims aan een heilige reis, op zoek naar innerlijke transformatie en nabijheid tot God. "Hij vergeeft zonden uit het verleden van degenen die de Ramadan met oprechtheid vieren."
Ramadan begint en eindigt met de waarneming van de maansikkel. De timing verschuift elk jaar vanwege het kortere islamitische kalenderjaar in vergelijking met de Gregoriaanse kalender. Dit jaar is de Ramadan van 11 maart tot 9 april.
Ramadan moedigt introspectie, spirituele reflectie en gemeenschappelijke goede daden aan.
Spiritueel en cultureel
Moslims over de hele wereld nemen deel aan de Ramadan, ongeacht hun geografische locatie of culturele achtergrond. De ervaring van vasten tijdens lange zomerdagen of kortere winterdagen varieert, maar de spirituele essentie blijft constant. Ramadan is een tijd van toewijding, zelfverbetering en dankbaarheid. Het leert empathie, veerkracht en mededogen.
Afgezien van het religieuze aspect, vertegenwoordigt de wereldwijde viering van de Ramadan een belangrijke culturele dimensie in moslimlanden. Moskeeën komen tot leven met avondgebeden, waardoor een gevoel van eenheid onder gelovigen wordt bevorderd.
Ramadan gaat niet alleen over boetedoening; Het is een holistische praktijk van zelfdiscipline en mindfulness.
Zelfbeheersing, vasten en bidden
Vasten tijdens de ramadan (ṣawm) vormt een van de vijf zuilen van de islam, samen met de geloofsbelijdenis (shahāda), de vijf dagelijkse rituele gebeden (ṣalā), de jaarlijkse liefdadigheid aan de behoeftigen (zakā) en de bedevaart naar Mekka (ḥajj).
Moslims vasten van zonsopgang (fajr) tot zonsondergang (maghrib) en onthouden zich overdag van eten, drinken en seksuele activiteit. Vasten gaat verder dan het onthouden van eten en drinken; Het omvat zelfbeheersing van immoreel gedrag, onreine gedachten en valse woorden. Het voedt de ziel en zuivert gedachten en daden.
Gelovigen houden zich bezig met gemeenschappelijke nachtgebeden (tarāwīḥ/qiyām) in moskeeën en lezen bij voorkeur de hele Koran. De "Nacht van de Macht" (laylat al-qadr), die gewoonlijk op de 27e nacht van de Ramadan wordt gevierd, heeft een speciale betekenis. Het herdenkt de openbaring van de Koran.
Iftar
Families, vrienden en groepen komen samen voor ifṭār en verbreken samen hun vasten na zonsondergang. Het is een tijd van vreugde, gedeelde maaltijden en gemeenschapsbinding. Na het einde van de Ramadan vieren moslims īd al-fiṭr (vastenbrekend feest), dat de vervulling van deze speciale religieuze plicht en spirituele vernieuwing markeert.