Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

‘Museumbezoek is nu zoveel meer dan een leuk uitje!’

13 maart 2024
Het Vista college is een mbo-onderwijsinstelling voor Zuid-Limburg en TAAL+ is de afdeling die inburgeringsonderwijs en taal- en rekenles verzorgt. Het team van TAAL+ wilde het curriculum voor taalonderwijs nog meer laten aansluiten op de Wet inburgering 2021. Judith Wolfs, onderwijskundig leider en docent NT2 bij deze afdeling, vertelt over de korte opleiding Praktijkgericht Leren die het team incompany heeft gevolgd.

Judith Wolfs (TAAL+) over de korte opleiding Praktijkgericht Leren 

Ons team is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Docenten werkten weleens met buitenschoolse opdrachten, maar we wilden dat structureler inbedden in ons onderwijs, omdat je taal toch vooral in de praktijk leert. Een team van 47 medewerkers - docenten NT2 en onderwijsassistenten - volgde twee bijeenkomsten Praktijkgericht Leren en samen met VU-NT2 organiseerden we nog een terugkombijeenkomst.  

Wat heeft de opleiding voor jullie opgeleverd?  
De bijeenkomsten hebben ervoor gezorgd dat we onze themaweken gestructureerd vormgeven aan de hand van de Viersprong©. Daarnaast ontwerpen we ons onderwijs aan de hand van backward planning. Praktijkgericht leren heeft veel meer betekenis gekregen doordat we doelgerichter te werk gaan. We beredeneren veel meer vanuit de authentieke taak en geven op deze manier onze praktijkgerichte opdrachten vorm.  

Door onze deelnemers beter voor te bereiden op de authentieke taak én door terug te kijken op de taal die daarbij hoort, zijn praktijkgerichte opdrachten meer van betekenis voor hen. We koppelen er nu een duidelijker leerdoel aan. Een bezoek aan een museum in de buurt, in de themaweek ‘Kunst’, is nu zoveel meer dan een leuk uitje. Een van onze deelnemers schreef: “Geweldig museum met een overvloed aan kunstwerken, een cadeauwinkel en een fijn restaurant. Ik heb echt genoten van de paar uur die ik daar heb doorgebracht.”

Zijn jullie tevreden over het resultaat?  
De opleiding heeft ons geholpen om tot een meer eenduidige aanpak te komen voor het vormgeven van praktijkgericht leren. Er was veel ruimte om ervaringen te delen en om tot een gezamenlijk ontwerp voor onze themaweken te komen. We hebben nu één themaweek aan de hand van de Viersprong ontworpen en kijken daar met veel plezier op terug. Ook hebben we handvatten gekregen om deelnemers meer te betrekken bij hun eigen leerproces.  

Hoe was de samenwerking met VU-NT2?  
We zijn een groot team, maar in goed overleg konden we toch 47 collega’s de korte opleiding laten volgen. Opleiders Daphne van der Knaap en Rachel Zuilhof verzorgden simultaan de bijeenkomsten, waardoor we die op twee studiedagen konden plannen. Na de eerste studiedag bespraken we de feedback van de verschillende groepen en stemden Daphne en Rachel de inhoud van de tweede bijeenkomst daarop af. We hadden zelfs de mogelijkheid om nog een inhaalbijeenkomst te organiseren waardoor ook nieuwe collega’s konden deelnemen. Samen met Rachel en teamleden van TAAL+ heb ik ook nog een terugkombijeenkomst georganiseerd, waarbij collega’s aansloten die de korte opleiding niet hadden gevolgd. Het was erg prettig om samen de opbrengsten te vertalen naar de context van onze eigen opleiding. Rachel was ook bij de terugkombijeenkomst aanwezig en kon telkens de link naar de korte opleiding leggen.  

Zou je de korte opleiding Praktijkgericht leren aanbevelen aan andere instellingen?
De wijze waarop VU-NT2 aandacht heeft voor het proces waarin een team zich bevindt wordt zeer gewaardeerd. De opleiders denken mee en durven ook een spiegel voor te houden, om zo samen tot een zinvolle invulling van de bijeenkomsten te komen.  

Heb je een tip voor toekomstige opdrachtgevers?   
Neem de tijd om de behoeften van je team met VU-NT2 te bespreken en wees niet bang om tussentijds dit gesprek nogmaals te voeren. Gun het jezelf en je team om samen een terugkombijeenkomst te organiseren. Dit helpt echt om het geleerde toe te passen binnen de context van je eigen instelling.’ 

Lees meer over de korte opleiding Praktijkgericht leren

Snelle navigatie VU-NT2

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Stuur een e-mail naar vu-nt2@vu.nl

of bel +31 (0)20 5986398 (ma-vr van 13.00 tot 15.00 uur)