Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ERC Synergy Grant voor onderzoek naar tuberculosebacterie

Delen
5 november 2024
Een team microbiologen geleid door de Vrije Universiteit Amsterdam ontvangt een Synergy Grant van het European Research Council (ERC). Met het geld, ruim tien miljoen euro, onderzoeken de wetenschappers type VII secretiesystemen, de moleculaire machines waarmee de tuberculosebacterie ons ziek kan maken.

In dit project werken de onderzoekers, waaronder hoofdaanvrager en microbioloog Edith Houben (A-Life, sectie Moleculaire Microbiologie), samen vooraanstaande experts op het gebied van microbiologie, structuurbiologie, celbiologie en biofysica van het Center for Structural Systems Biology (CSSB) in Hamburg, Newcastle University, en de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

De wetenschappers bestuderen een reeks ingenieuze moleculaire machines, de type VII secretiesystemen (T7SS's), die voorkomen in  een speciale groep van bacteriën, de mycobacteriën. Deze bacteriën gebruiken deze secretiesystemen om niet alleen ons, maar ook andere bacteriën te doden. Deze wapens zijn essentieel voor de dodelijkste bacteriële ziekteverwekker ter wereld, Mycobacterium tuberculosis, om ziekte te veroorzaken. Maar hoewel de T7SS's heel belangrijk zijn, is nauwelijks bekend hoe deze machines werken. Daarom gaan ze deze ‘moleculaire wapens’ visualiseren in intacte bacteriën, en nauwkeurig bestuderen hoe deze systemen zowel gastheercellen als concurrerende bacteriën doden.

Ondoordringbare celwand
‘Mycobacteriën hebben een zeer ondoordringbare celwand, wat transport in en uit de cel, maar ook de behandeling van deze bacteriën met antibiotica erg bemoeilijkt’, zegt Houben. ‘Door het visualiseren van T7SS’s in intacte bacteriën zullen we begrijpen hoe deze moleculaire machines eiwitten kunnen transporteren door deze ondoordringbare celwand.’

De teams hebben, in nauwe samenwerking met het Amsterdam UMC, al belangrijke bijdragen geleverd aan het begrip van deze secretiesystemen. Ten eerste hebben ze de structuur tot hoge resolutie van een dergelijk systeem van de tbc-bacterie opgelost in geïsoleerde vorm. Daarnaast ontdekten ze dat deze systemen niet alleen betrokken zijn bij het manipuleren en omzeilen van ons immuunsysteem, maar ook andere bacteriën doden door toxines uit te scheiden.  In dit project gebruiken ze de nieuwste electronen- en atomic-forcemicroscopie om deze moleculaire machines te visualiseren in cellen. Ze gaan de manier waarop deze systemen zowel gastheercellen als concurrerende bacteriën doden nauwkeurig bestuderen met behulp van geavanceerde microweefselmodellen die de longomgeving nabootsen.

De wetenschappers zullen hierdoor meerdere belangrijke vragen kunnen beantwoorden over de fysiologie en virulentiemechanismen van verschillende relevante mycobacteriële ziekteverwekkers. ‘Dit project zal niet alleen ons begrip van T7SS vergroten, maar ook manieren onthullen om deze eiwittransportsystemen te exploiteren voor nieuwe behandelingen van mycobacteriële infecties.’ zegt Houben. ‘Ik kijk ernaar uit om de komende jaren samen aan dit project te werken.’

ERC Synergy Grant
De Synergy Grants zijn de grootste beurzen die worden uitgereikt door het ERC. Ze zijn bedoeld om baanbrekend onderzoek te ondersteunen door een kleine groep van twee tot vier hoofdonderzoekers. Gezamenlijk pakken ze ambitieuze onderzoeksvragen aan die niet door de hoofdonderzoekers en hun teams alleen kunnen worden aangepakt. Synergy-projecten maken substantiële vooruitgang op de grenzen van kennis mogelijk, bijvoorbeeld door de kruisbestuiving van wetenschappelijke velden, nieuwe productieve onderzoekslijnen, of nieuwe methoden en technieken, zoals onconventionele benaderingen en onderzoeken op het raakvlak tussen gevestigde disciplines.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam