Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Econometrist Etienne Wijler krijgt Veni-beurs voor nieuwe data-analyse methoden

17 juli 2024
Econometrist Etienne Wijler van VU School of Business and Economics ontvangt een Veni onderzoeksbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Wijler zal de beurs gebruiken om onderzoek te doen naar nieuwe methodes waarmee wetenschappers grote en complexe datasets kunnen analyseren, met vele mogelijke toepassingen, waaronder klimaatonderzoek.

We leven in een tijdperk waarin data een centrale rol speelt in onze besluitvorming. De hoeveelheid data die verzameld wordt door overheidsinstituten, commerciële organisaties en wetenschappers is over de laatste jaren geëxplodeerd. Het filteren en interpreteren van relevante informatie uit moderne datasets is dan ook een uitdaging die vele data-wetenschappers bezig houdt, waaronder ook Etienne Wijler, universitair docent Econometrics and Data Science. 

“De datasets die recent beschikbaar zijn geworden bevatten enorm veel potentie voor wetenschappelijke ontdekkingen en datagedreven besluitvorming. Denk bijvoorbeeld aan het bestuderen van economische interacties gebaseerd op wereldwijde waarnemingen die kunnen worden samengevoegd tot macro-economische datasets, het evalueren van klimaatbeleid gebaseerd op luchtkwaliteitsmetingen van honderden meetstations of het bieden van pro-actieve medische zorg via het frequent monitoren van gezondheidsindicatoren bij duizenden patiënten via smartphones/-watches”, beschrijft Wijler.

Wijler geeft aan dat de analyse van de datasets in bovengenoemde voorbeelden wordt bemoeilijkt door de combinatie van twee unieke eigenschappen. Wijler: “Deze datasets zijn moeilijk hanteerbaar, omdat ze vaak grote hoeveelheden tijdreeksen bevatten waarvan de eigenschappen ook nog eens veranderen over tijd. Denk bijvoorbeeld aan de hevig fluctuerende trends die we momenteel observeren in de prijzen van grondstoffen en energie, welke zich ook vertalen in sterke prijswijzigingen in afgeleide producten. Er bestaan veel methodes om betrouwbare informatie te halen uit grote verzamelingen stabiele tijdreeksen of kleine verzamelingen onstabiele tijdreeksen. Echter, zijn deze methodes niet zomaar toepasbaar wanneer beide kenmerken zich gelijktijdig voordoen, terwijl we deze combinatie juist steeds vaker tegenkomen in moderne datasets.”

Wijler zal gespecialiseerde technieken ontwikkelen waarmee wetenschappers betrouwbaar informatie uit zulke uitdagende datasets kunnen halen, en onzekerheden beter kunnen berekenen. Gezien de vele disciplines waar gewerkt wordt met grote datasets in structureel veranderende omgevingen, waaronder economie, klimaat en gezondheidswetenschappen, verwacht Wijler dat er veel interessante toepassingen uit zijn onderzoek zullen volgen. Wijler gaat zich met behulp van de beurs dan ook inzetten om zijn nieuwe methodes kenbaar te maken buiten het klassieke econometriedomein. Daarnaast gaat Wijler ook zelf werken aan een toepassing die hem nauw aan het hart ligt. Wijler: “Met behulp van de methodes die ik ga ontwikkelen wil ik analyseren wat de invloed van regionale variaties in broeikasgasemissies op klimaatverandering is, om zo een verbeterd kader te bieden voor het ontwikkelen van, en kwantificeren van risico’s in, klimaatbeleid.”

Over de Veni onderzoeksbeurs

De Veni onderzoeksbeurs van de NWO, met een maximumbedrag van 320.000 euro, wordt toegekend aan pas gepromoveerde onderzoekers met een excellent onderzoeksvoorstel. De beurs biedt onderzoekers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelingen en stimuleert nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

In deze financieringsronde heeft onder andere ook econometrist Marina Friedrich van VU School of Business and Economics een Veni binnengehaald, voor diens onderzoek naar het toegankelijker en geschikter maken van econometrische methoden voor klimaatonderzoekers, zodat klimaatproblemen nog beter onderzocht kunnen worden.