Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

“De docenten staan met nog meer zelfvertrouwen voor de alfaklas”

3 juli 2024
De ISK-docenten op het Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht die lesgeven aan analfabete en anders-gealfabetiseerde leerlingen, merkten dat ze in de klas soms handelingsverlegen waren en niet altijd aan de specifieke zorg- en onderwijsbehoeften van deze Alfa-NT2-leerlingen konden voldoen. Op zoek naar een passende incompanytraining, kwam Evy van Beek, orthopedagoog en docent Nederlands, terecht op de website van VU-NT2.

Evy van Beek (Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht) over de training Alfabetisering in de ISK 

‘VU-NT2 heeft een maatwerkprogramma Alfabetisering NT2 aangeboden, bestaande uit vijf bijeenkomsten van drie uur. Aan de opleiding deden vijf Alfa-NT2-docenten mee. Het doel was om onze docenten bekwamer en zelfverzekerder te maken bij de uitvoering van een passende didactische aanpak voor Alfa-NT2-leerlingen tussen 12 en 18 jaar, rekening houdend met de voorgeschiedenis. Ook wilden we de aanzet geven tot de vorming van een lerend team, dat dankzij de training genoeg bagage zou hebben om in de toekomst zelfstandig de specifieke uitdagingen van het alfa-onderwijs aan te pakken.  

Wat heeft de opleiding jullie gebracht?  
De training was aangepast op onze specifieke vragen en wensen en bood praktische middelen die toepasbaar waren in de onderwijspraktijk. Dankzij passende theoretische onderbouwing waren de praktijkopdrachten zo vormgegeven dat de docenten meteen lesprogramma’s, lessen en werkvormen konden uitvoeren. Hierop werd vervolgens samen gereflecteerd. De deelnemers vonden het erg leerzaam om hun lesideeën op deze manier uit te wisselen en te bespreken. Ze staan bewust bekwamer en met nog meer zelfvertrouwen voor de klas. De opleiding heeft er ook voor gezorgd dat docenten meer handvatten hebben om een zelfsturende sectie te vormen waarin ze stelling durven te nemen bij de aanpak van het alfabetiseringsonderwijs op onze ISK-afdeling. 

Zijn jullie tevreden over het resultaat?    
Ja, dat zijn we, want de training heeft een aanzet gedaan tot professionalisering en kwaliteitsverbetering van onze onderwijsprofessionals en het onderwijs aan onze Alfa-NT2-leerlingen.

Hoe was de samenwerking met VU-NT2?   
Opleiders Annemarie Nuwenhoud en Merel Borgesius hebben veel theoretische kennis en zijn erg deskundig. Dankzij hun praktijkervaring konden ze zeer goed aansluiten bij de vragen, wensen en behoeftes van de deelnemers en gaven ze de hen de ruimte om vooral ‘te leren door te ervaren’. 

Daarnaast vonden de docenten de feedback van Merel en Annemarie op de praktijkopdrachten erg waardevol. Zij voelden zich serieus genomen.

Zou je een maatwerktraining Alfabetisering in de ISK aanbevelen aan andere ISK-docenten?  
Zelfs als docenten al geschoold zijn tot NT2-docent voegt deze training nog steeds iets toe, omdat lesgeven aan Alfa-NT2-leerlingen vaak om een aanpak vraagt die afwijkt van de reguliere NT2-didactiek. Het was een groot voordeel dat het programma op maat kon worden gemaakt.   

Heb je een tip voor toekomstige opdrachtgevers?  
Bedenk zo concreet mogelijk wat je wil bereiken met een training op maat. Op die manier kunnen de docenten van VU-NT2 zo goed mogelijk hun kennis en kunde inpassen in het onderwijsbeleid en de onderwijspraktijk van je instelling. 

Quotes van deelnemers

  • “We gaan er zeker verder mee. Sowieso heb ik de lessen als heel inspirerend, leerzaam en waardevol ervaren. Een mooie combinatie tussen theorie en praktijk en ook nog eens toegespitst op de praktijk in onze ISK.” 
  • “Merel en Annemarie pakten hun lessen echt aan in de geest van ‘Teach what you preach’.”
  • “Ze gingen echt uit van de professionaliteit van ons als docent”.

Lees meer over de korte opleiding Alfabetisering in de ISK

Snelle navigatie VU-NT2

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Stuur een e-mail naar vu-nt2@vu.nl

of bel +31 (0)20 5986398 (ma-vr van 13.00 tot 15.00 uur)

Let op: VU-NT2 Office is gesloten tussen maandag 29 juli en vrijdag 9 augustus 2024, dat betekent dat er geen telefoons worden aangenomen, e-mails worden beantwoord of inschrijvingen worden verwerkt.