Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Aanpassing nodig voor verzekeringen bij overstromingen

Delen
4 maart 2024
Klimaatverandering leidt tot sterk toenemende verzekeringspremies in veel Europese uiterwaarden, zo blijkt uit onderzoek van milieueconoom Max Tesselaar. Deze toename zorgt voor problemen rond betaalbaarheid, voornamelijk in landen waar verzekeringen volledig privaat geregeld zijn.

Toenemend overstromingsrisico
Eerder bleek uit het onderzoek al dat de invloed van het verzekeringsbeleid bij overstromingen onvoldoende wordt belicht. In veel Europese gebieden blijkt dit zelfs een grotere oorzaak van toenemend overstromingsrisico te zijn dan klimaatverandering. De groei wordt gestimuleerd door hoe de vergoedingen bij schade nu zijn ingericht. Hierdoor verminderen de mogelijke financiële gevolgen en kunnen de positieve kanten van het bouwen in gevarengebieden opwegen tegen de nadelen. De risico’s lijken kleiner maar in werkelijkheid is het gevaar nog net zo groot.

Risico mijden stimuleren
Door premies gevoelig te maken voor het risico van de verzekerden, worden er prikkels gegeven om juist risico te mijden. Huishoudens of bedrijven gaan bijvoorbeeld minder snel wonen in een uiterwaarden als het aanzienlijk duurder is daar te verzekeren. Ook kunnen huishoudens hun opstal en/of inboedel aanpassen om minder kwetsbaar te zijn voor natuurrampen. Het is daarom van belang dat verzekeringsbeleid een zeker solidariteitsprincipe behoudt, waar risico wordt gedeeld tussen polishouders in risicogebieden en die daarbuiten.

Betaalbare premie
Landen als Frankrijk en Spanje kiezen er bewust voor om premies betaalbaar te houden, door premies voor klimaatrisico’s sterk te reguleren. Tesselaars onderzoek laat zien dat deze landen aanzienlijk beter zijn in het betaalbaar houden van overstromingsverzekeringen. Maar, anderzijds laat het onderzoek ook zien dat in deze landen de toekomstige bebouwing in uiterwaarden omvangrijker is, vergeleken met landen als Nederland en Duitsland. Hierdoor zijn de toekomstige algehele maatschappelijke kosten van overstromingen hoger in deze groep landen. Door de sterke en zwakke kanten van beide verzekeringssystemen is het wenselijk om beide te combineren.

Verantwoordelijkheid
Een robuust verzekeringssysteem is essentieel om de kosten van dergelijke rampen op te vangen. Gezien de belangrijke maatschappelijke functie van verzekeringen tegen natuurrampen nemen veel overheden zelf de verantwoordelijkheid om dit te bieden. Het blijkt echter dat overheden vaak slecht bekwaam zijn in de operationele kant van verzekeren. Het is dus van belang dat klimaatrisico’s zo veel mogelijk gedekt worden door verzekeringen, en dat verzekeren in ieder geval deels uitgevoerd wordt door private verzekeraars.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam