Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Zorg voor een goede beveiliging van je laptop

6 januari 2023
Zo maak je persoonlijke en werkdata veilig.

Onlangs zijn er helaas weer computers op de campus gestolen. Wij willen daarom nadrukkelijke aandacht vragen voor de volgende zaken, met name degenen die met een laptop werken: 

  1. Zorg ervoor dat de interne (harde) schijf van je laptop is versleuteld, ook wel ‘encryptie’ genoemd. Onder Windows kan dit met Bitlocker, op een Mac heet dat FileVault. Als het goed is, staat deze optie standaard aan. Zo niet, doe dat dan alsnog (bij zelf-beheerde laptops), of vraag de IT Servicedesk om je te helpen om het alsnog aan te zetten. Mocht je laptop onverhoopt gestolen worden of kwijt raken, dan kan een eventuele kwaadwillende niet bij de gegevens omdat die zijn versleuteld. 
  2. Gebruik een goed en veilig wachtwoord, en stel je computer zo in dat hij altijd om het wachtwoord vraagt als je hem ontgrendeld (dus geen ‘automatisch aanmelden’ o.i.d.).  
  3. Sla vertrouwelijke gegevens, waaronder persoonsgegevens, alléén op de daarvoor bedoelde en door de VU beheerde (netwerk)locaties op. Dus in OneDrive of Teams, of (indien van toepassing op de oude H- of G-schijf) of in de systemen die bedoeld zijn om de betreffende gegevens op te slaan (zoals SAP of Dotweb Cloud). Bewaar géén schaduwkopieën van persoonsgegevens op andere locaties.

    Waarom is dit belangrijk? Harde schijven kunnen defect raken, en als er geen back-up is dan zijn gegevens ook echt verloren. En onbedoeld verlies van persoonsgegevens is volgens de AVG ook een datalek. Verder kan een computer worden gestolen (zie hierboven), en is het beheer van gegevens die op allerlei verschillende locaties staan niet allen potentieel onveilig maar ook onnodig ingewikkeld. 

Alvast bedankt voor jullie medewerking. Samen maken wij de VU veiliger.