Voor de VU gaat het om onderstaande veelbelovende onderzoekers in alfabetische volgorde:
Sociaal- en organisatiepsycholoog Hillie Aaldering met Are men allowed to be more selfish than women? Perception and approval of gender differences in self-interested motives and behavior
Mannen verdienen meer dan vrouwen, en hebben vaker leidinggevende posities- gender verschillen die niet verklaard kunnen worden door een verschil in vaardigheden. Aaldering gaat onderzoeken of er verschillen zijn in de mate waarin men eigenbelang verwacht en accepteert bij mannen versus vrouwen. Specifiek zal zij aantonen of men eigenbelang meer accepteert bij mannen dan bij vrouwen op het gebied van leiderschap, onderhandelingen, en organisationeel burgerschap. De bevindingen kunnen mogelijk traditioneel denken over gender verschillen veranderen in verschillende gebieden en onderzoeksdisciplines, zoals het toekennen van hoge salarissen, het kiezen van leiders of onderhandelaars, en het vragen van vrijwilligers in organisaties.
Elliot Hoey met Recording under scrutiny: Dissecting disagreements over recording devices in encounters between police and bystanders
De alomtegenwoordigheid van opnameapparaten heeft geleid tot een transformatie van moderne politiewerkzaamheden naar een 'hoogzichtbaarheidsberoep’. Echter, de politie mist training in hoe om te gaan met burgers die hen opnemen, wat negatieve effecten heeft op hun situatiebewustzijn. Hoey zal focussen op hoe politieagenten en omstanders reageren op de aanwezigheid van opnameapparaten in politie-omstander interacties. Hij zal opnamen van echte ontmoetingen analyseren waarbij dergelijke apparaten opvallend aanwezig zijn en onderzoeken hoe agenten productief reageren op omstanders. Dit fundamentele onderzoek zal bijdragen aan ons begrip van politiewerk in het videotijdperk en zal dienen als basis voor evidence-based training, richtlijnen en beleid.
Isotopenonderzoeker Lisette Kootker met From plates to bones? An inquiry into ancient lead intake and the applicability of the lead isotope system for tracing ancient human mobility
Strontium- en zuurstofisotopenonderzoek op archeologische menselijke resten levert direct bewijs voor menselijke mobiliteit. De overlap in Sr-O verhoudingen tussen geografisch verschillende locaties bemoeilijkt echter de identificatie van specifieke herkomstgebieden. Toevoeging van het loodisotopensysteem kan een nauwkeuriger indicatie geven van het gebied van herkomst. De bron van lood in menselijke resten, geologisch door voedselopname of antropogeen door contaminatie door loodhoudende gebruiksvoorwerpen, is echter niet onderzocht. Kootker wil de primaire bron van loodinname bij Romeinse individuen identificeren en de toepasbaarheid van loodisotopen voor het traceren van menselijke mobiliteit beoordelen.
Universitair docent patiënt en publieke betrokkenheid Carina Pittens met Power structures in nursing care
Hoewel ziekenhuisverpleegkundigen cruciaal waren tijdens de COVID-pandemie, ervaren zij een gebrek aan beslissingsmacht in de beleidsvorming op microschaal (patiëntenbeleid) en op meso-schaal (ziekenhuisbeleid) door twee structurele omstandigheden: de hiërarchische verpleegkundige-dokter-relaties en een gebrek aan beslissingsmacht in het ziekenhuisbeleid. Pittens gaat de ervaren machtspositie van verpleegkundigen in het ziekenhuis onderzoeken met behulp van verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden in drie ziekenhuizen in Nederland. De resultaten worden samen met betrokkenen geanalyseerd om het gebruik van de bevindingen te bevorderen.
Psycholoog Giuliana Spadaro met Living Meta-Analyses: Automatically Creating Literature Reviews using AI techniques
Meta-analyse is de gouden standaard voor onderzoekssynthese bij het testen van wetenschappelijke vragen. Er is een trend om de benodigde statistische gegevens van relevante studies te publiceren voor transparantie en reproduceerbaarheid. Toch kost het veel moeite om deze gegevens te verkrijgen en een meta-analyse uit te voeren, wat meestal resulteert in een statische PDF-output. Bovendien kunnen de resultaten snel verouderd raken, omdat deze enkele jaren duren. Spadaro gebruikt moderne AI-technieken om “levende meta-analyses” te creëren die automatisch worden opgebouwd en bijgewerkt uit de onderliggende gegevens en op aanvraag kunnen worden geraadpleegd.
Gezondheidszorgpsycholoog Els van der Ven met The Method for the Empowerment of Trauma Survivors (METS): a recovery-oriented group treatment program for undocumented migrants in the Netherlands
Ongedocumenteerde migranten hebben te maken met veel problemen die een negatieve invloed hebben op hun mentale gezondheid, zoals sociale uitsluiting, slechte woonomstandigheden en onzekerheid over de toekomst. Er is weinig onderzoek naar deze moeilijk te bereiken populatie en conventionele gezondheidsinterventies zijn vaak niet geschikt. Van der Ven gebruikt een innovatieve studieopzet om het effect te evalueren van een transdiagnostische groepsinterventie die specifiek ontwikkeld is voor deze populatie. Uitkomstmaten zijn: persoonlijk herstel, ervaren stress en door de deelnemer zelf geëvalueerde behandeluitkomst. Ook zullen uitvoerbaarheid en acceptatie van de interventie worden onderzocht. De uitkomsten zullen worden gebruikt voor een grote multicenter studie.
Antropoloog Michiel Verver met Harbingers of change? Social entrepreneurship’s potential for economic transformation
Sociale ondernemingen gebruiken ondernemerschap om maatschappelijke - sociale en milieu-gerelateerde - problemen aan te pakken. Ze compenseren het falen van bedrijven en overheden, maar steeds vaker wordt van ze verwacht dat ze de sectoren waarin ze actief zijn ook transformeren. Tot op heden, echter, wordt dit transformatief potentieel verondersteld maar amper onderzocht. Verver gebruikt de economische antropologie van Karl Polanyi om deze tekortkoming te adresseren en een benadering te ontwikkelen die sociaal ondernemers niet als panacee beschouwt, maar als potentiële voorlopers in verandering. Deze benadering wordt toegepast op drie uiteenlopende cases van sociale ondernemingen en hun stakeholders in Amsterdam.
Migratiewetenschapper Ioana Vrabiescu met Affective Borders
De Schengen-uitbreiding van 2024 heeft directe gevolgen voor intra-EU mobiliteit, met name doordat de grensovergangen vanuit/via Oekraïne toenemen. Hoe dit de praktijken aan de EU-Schengengrenzen verandert en het dagelijkse werk van grenswachten onder spanning zet, is onderwerp van haar studie. Om de gevolgen te begrijpen van emoties in contexten waar ethiek, affect en organisatorische structuren elkaar overlappen, legt Vrabiescu de focus op de affectieve dimensie van grenscontrole. De sfeer die hierdoor ontstaat, biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan debatten over de ethiek van medewerkers in grenscontroleorganisaties.