In de wetenschap is er op het gebied van Vervanging, Vermindering en Verfijning van dierproeven (3V’s) nog veel onderzoek nodig. Om dit onderzoek te stimuleren reikt het Willy van Heumenfonds de Willy van Heumen oeuvreprijs à €15.000 uit aan een kandidaat die op dit terrein bijzonder werk heeft verricht en een significant oeuvre heeft opgebouwd in Nederland. Zo heeft Gibbs tijdens haar 30-jarige loopbaan ontzettend veel betekend voor de succesvolle ontwikkeling van proefdiervrije therapieën en teststrategieën.
Internationale erkenning
Sue Gibbs krijgt nationale en internationale erkenning en kreeg hiervoor eerder Lef in het Lab, 2015 en Lush prijs, 2020 voor haar wereldwijde betrokkenheid op het gebied van proefdiervrij onderzoek. Momenteel werkt Gibbs als hoofdonderzoeker bij Vrije Universiteit Amsterdam/Amsterdam UMC op de afdeling Moleculaire Celbiologie. Ook is zij actief voor ACTA bij de sectie Orale Celbiologie. Binnen de regeneratieve geneeskunde is zij gespecialiseerd in de huid en slijmvlies.
Onvermoeibaar
In haar onderzoek houdt Gibbs zich al lange tijd bezig met de ontwikkeling van huid-organoids als een manier om proefdiervrij onderzoek te kunnen doen. Een organoid is een driedimensionaal mini-orgaan van nog geen millimeter groot. Inmiddels wordt het ontwikkelen van multi-organoid chips ook steeds belangrijker, om de systemische effecten in het menselijk lichaam beter in beeld te krijgen. Ook is de onderzoekster medeoprichter van het Transitie naar Proefdiervrije Innovatie (TPI) Helpathon-programma en deelt haar vakkennis bijvoorbeeld met het Britse NC3R’s. Daarnaast zet Gibbs zich in om de mogelijkheden rond proefdiervrij onderzoek ook bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.
Challenge
De laatste jaren gaat Gibbs haar aandacht steeds meer uit naar het onderwijs, waar ze ook haar bachelor en master studenten, promovendi en al gepromoveerde onderzoekers vertelt over proefdiervrij onderzoek. Daarmee motiveert ze een brede groep (toekomstige) onderzoekers om proefdiervrije manieren te gebruiken in de celbiologie en immunologie. ‘’It’s a challenge, but that’s fun’’, zegt Gibbs, ''scientists like a challenge!''
3 V’s
In de Transitie naar Proefdiervrije Innovatie (TPI) is het heel belangrijk dat er onderzoeksmodellen worden ontwikkeld die zo goed mogelijk het menselijk lichaam, en ziekten, nabootsen. TPI is een politiek traject, waarin nationaal wordt samengewerkt aan het proefdiervrij maken van wetenschappelijk onderzoek. In die overgang zijn de 3 V’s van groot belang. Recent is door VU Amsterdam, Amsterdam UMC en ACTA de stuurgroep Amsterdam 4R op gericht. 4R staat voor de principes Replacement, Reduction, Refinement’ van proefdieronderzoek en ‘Reproducibility’ van proefdiervrije innovaties.
Willy van Heumen fonds
Het Willy van Heumen fonds is een stichting die zich richt op dierenwelzijn en in het bijzonder het beperken van het gebruik van proefdieren voor medische doeleinden, tot de werkelijk noodzakelijke proefnemingen. Onderzoek op het gebied van proefdiervrije innovatie blijft nodig en het Willy van Heumenfonds ondersteunt en stimuleert dit. Het fonds doet dat met een tweejaarlijkse prijs én met een tienjaarlijkse oeuvreprijs.
Meer informatie