Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nieuwe optische techniek voor vaststellen fibrotisch weefsel in longen

Delen
15 november 2023
Een interdisciplinair onderzoeksteam heeft een nieuwe optische techniek ontwikkeld voor het vaststellen van littekenweefsel in de longen van patiënten met interstitiële longziekte. Deze baanbrekende studie laat zien dat de nieuwe techniek mogelijk beter is in het opsporen en meten van littekenweefsel in de longen dan geavanceerde computertomografie (CT). Het team is onder leiding van VU-natuurkundige Prof. dr. Johannes de Boer en longspecialisten Dr. Peter Bonta en Prof. dr. Jouke Annema van Amsterdam UMC.

De studie is onlangs gepubliceerd op BMJ open Respiratory Research en gepresenteerd op de European Respiratory Society-conferentie in Milaan.

Interstitial Lung Disease (ILD)
In Nederland worden jaarlijks tot 20.000 patiënten gediagnosticeerd met interstitiële longziekte (ILD). ILD omvat verschillende stadia van ontsteking en de vorming van littekenweefsel (fibrose) in de meest buitenste gebieden van de long. Het correct diagnosticeren en onderscheiden van ontsteking en fibrose is uitdagend, maar van groot belang voor een effectieve behandeling. De diagnose van ILD is gebaseerd op computertomografie (CT). Maar, vaak geeft CT geen doorslaggevend antwoord, dus wordt een ingrijpende longbiopsie aanbevolen.

Nieuwe beeldvormingstechniek
In hun nieuwe studie tonen De Boer, Bonta en Annema dat een bronchoscopische beeldvormingstechniek kenmerken van fibrose kan detecteren en pulmonale fibrose kan meten zonder dat er een ingrijpende biopsie nodig is. De techniek staat bekend als Endobronchial Polarization-Sensitive Optical Coherence Tomography (EB-PS-OCT). Het is een weinig ingrijpende techniek waarbij een kleine katheter via een bronchoscoop naar de luchtwegen en de meest buitenste gebieden van de long wordt geschoven.

Hogere resolutie
EB-PS-OCT creëert driedimensionale dwarsdoorsnedebeelden van longsegmenten. Hierdoor is het mogelijk om luchtwegbeelden te verkrijgen met 50 keer hogere resolutie dan de huidige gold standard CT. Het kan fibrose meten, nieuwe inzichten bieden in de voortgang van de ziekte en helpen bij de diagnose van ILD in gevallen waarin HR-CT niet doorslaggevend is. Het toevoegen van EB-PS-OCT aan de standaard bronchoscopie bij ILD kan mogelijk de diagnostische zekerheid vergroten, het percentage invasieve longbiopsieën verminderen en kosteneffectief zijn door een betere toewijzing van dure behandelingen.

Afdeling Natuur- en Sterrenkunde
De
afdeling Natuur- en Sterrenkunde van de VU Amsterdam biedt een actieve en betrokken intellectuele gemeenschap bestaande uit onderzoekers van over de hele wereld. De afdeling is betrokken bij het onderwijs in de opleidingen Natuur- en Sterrenkunde (joint degree met de Universiteit van Amsterdam), Science Business and Innovation, Medische Natuurwetenschappen (alle drie BSc en MSc), en het BSc-programma Werktuigbouwkunde (samen met Universiteit Twente). 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam