Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nationaal Groeifonds reserveert € 200 miljoen voor onderzoek Holomicrobioom

Delen
21 juli 2023
Voor het eerst gaan universiteiten, private en publieke organisaties gezamenlijk grootschalig onderzoek doen naar de manier waarop schimmels, bacteriën en virussen invloed hebben op het complete Nederlandse voedselsysteem. Van akker, naar mond, tot darmstelsel. Voor de samenwerking reserveert de Rijksoverheid een bedrag van 200 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds.

Microbiomen
Het onderzoek is gericht op microbiomen: de verzameling van miljarden bacteriën, schimmels en virussen die zich overal om ons heen bevinden. Ze hebben grote effecten op de gezondheid van mens, dier, plant en milieu. Micro-organismen in onze darmen zijn het bekendst, maar microbiomen zijn overal: op onze huid, in de bodem, in water, in planten en dieren. Bij problemen als chronische ziekten, antibioticaresistentie, afnemende bodem- en waterkwaliteit en stikstofuitstoot spelen microbiomen een belangrijke rol. Alle microbiomen samen vormen een microbiologisch netwerk overal om ons heen: een holomicrobioom.

Pionierende aanpak
Het is voor het eerst dat een project zich richt op microbiomen in het complete voedselsysteem. Kennisinstellingen, bedrijven en onderzoeksinstituten gaan aan de slag om de complexe relaties tussen microbiomen en duurzaamheid en gezondheid in kaart te brengen. Parallel daaraan zal het Athena Instituut spelers binnen de Nederlandse landbouw, veehouderij, voedselproductie, gezondheidszorg, en bodem- en waterbeheer samenbrengen. “Door middel van inclusieve co-creatietrajecten zorgen we voor aansluiting tussen de ontwikkelingen binnen het project, en vragen en mogelijkheden uit de praktijk”, zegt Athena-onderzoeker Linda van de Burgwal, die samenwerkt met collega’s Pim Klaassen en Kristiaan Kok. “Zo kunnen we sneller valoriseren en een grotere maatschappelijke impact bereiken.”

Van betere voedsel en gezondheid tot stikstofreductie en circulariteit
Uit het onderzoek zullen grote maatschappelijke innovaties voor alle onderdelen van het voedselsysteem voortkomen: van gezondere voeding tot medische behandelingen, van duurzame en circulaire landbouw en veehouderij tot betere bodem- en waterkwaliteit en minder uitstoot van broeikasgassen en nutriënten.

Het kernteam van betrokken partijen bestaat uit tien Nederlandse universiteiten (VU - Athena Instituut, AIMMS en ACTA -, RU, RUG, TUD, UL, UM, UT, UU, UvA, en WUR) en zes medische onderzoeksinstituten (ACTA, Amsterdam UMC, Erasmus MC, LUMC, Radboud UMC en UMCG). Tal van bedrijven en kennisinstituten zijn daarnaast als partner aangesloten. In totaal verenigen 16 universiteiten, 46 private partners, 11 publieke partners en 19 supporters zich in het consortium. 

Nationaal Groeifonds
Zeven aanvragen van VU Amsterdam zijn door het Nationaal Groeifonds positief beoordeeld. Landelijk hebben achttien projecten groen licht gekregen. Mirjam van Praag, voorzitter van het College van Bestuur van de VU, reageert verheugd op de toekenning. “Dit is fantastisch nieuws. Onze maatschappij staat voor gigantische uitdagingen, onder meer op het gebied van natuurherstel, klimaatverandering, personeelstekorten in de zorg, en de kwaliteit van het onderwijs. Met de bijdrage uit het Nationaal Groeifonds kan de VU samen met partners blijven investeren in essentiële kennisontwikkeling en valorisatie om die uitdagingen te adresseren, en zo bijdragen aan een betere wereld.”

Meer informatie over het project

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam