Mirjam van Praag, voorzitter van het College van Bestuur, reageert verheugd op de toekenning. “Dit is fantastisch nieuws. Onze maatschappij staat voor gigantische uitdagingen, onder meer op het gebied van natuurherstel, klimaatverandering, personeelstekorten in de zorg, en de kwaliteit van het onderwijs. Met de bijdrage uit het Nationaal Groeifonds kan de Vrije Universiteit Amsterdam samen met partners blijven investeren in essentiële kennisontwikkeling en valorisatie om die uitdagingen te adresseren, en zo bijdragen aan een betere wereld.”
De goedgekeurde voorstellen lopen uiteen qua onderzoeksgebied, maar spelen allemaal in op een grote maatschappelijke opgave. Een van de projecten waaraan VU Amsterdam deelneemt is ‘Een gezond microbioom’ en gaat onderzoek doen mircobiomen: ons omringende, rijke gemeenschappen van miljarden bacteriën, schimmels en virussen die grote effecten hebben op de gezondheid van mens, dier, plant en milieu. Bij problemen als chronische ziekten, antibioticaresistentie, afnemende bodem- en waterkwaliteit en stikstofuitstoot spelen microbiomen een belangrijke rol. Dankzij het bijeenbrengen van innovatie in landbouw en veehouderij, in voedselproductie en gezondheidszorg, en in bodem- en waterbeheer in Nederland kan het consortium de complexiteit van microbiomen en hun relaties met duurzaamheid en gezondheid in brede zin leren begrijpen en, met hulp van op AI gebaseerde modellen, voorspellen.
De andere projecten met VU betrokkenheid zijn:
- Nationale Aanpak Professionalisering Leraren
- Digital United Training Concepts for Health Care (DUTCH)
- 6G Future Network Services
- Deltaplan Valorisatie
- Regeneratieve Landbouw (Re-Ge-NL)
- Creative Industries Immersive Impact Coalition (CIIC)
Twee voorstellen krijgen direct een financiële bijdrage, namelijk de Nationale Aanpak Professionalisering Leraren (73 miljoen) en Digital United Training Concepts for Health Care (48 miljoen). De overige voorstellen moeten eerst verder worden uitgewerkt en zijn voorwaardelijk toegekend.