Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2023

Delen
7 december 2023
In 2022 is 27,6 procent van alle hoogleraren die werkzaam zijn aan de Nederlandse universiteiten vrouw. Dat blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2023 die op 7 december door het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren is gepubliceerd. Het aandeel vrouwelijke hoogleraren aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is in vergelijking met vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven met 28,8 procent.

Begin 2020 verzocht het LNVH de universiteiten streefcijfers voor vrouwelijke hoogleraren op te stellen voor de periode 2020 - 2025. Mochten de streefcijfers behaald worden, dan zal er in 2025 geen enkele universiteit meer een percentage vrouwelijke hoogleraren onder de 25% hebben. Bovendien zal met gemiddeld 31,2% voor het eerst 1 op de 3 hoogleraren vrouw zijn. Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) spreekt echter haar zorg uit over het laagste groeipercentage in acht jaar. Interim-voorzitter Universiteiten van Nederland Jouke de Vries, deelt deze zorg, maar spreekt van een hoopvolle toekomst. “Helaas vlakt de groei van het aandeel vrouwelijke hoogleraren af. We moeten er samen voor zorgen dat we de streefcijfers van 2025 gaan bereiken. Dat is ook zeker mogelijk. Door de grote stijging van het aandeel vrouwelijke universitair hoofddocenten, staat er veel vrouwelijk talent klaar om door te stromen.”

Vrouwelijk talent
Ondanks de gestagneerde groei van het aantal vrouwelijke hoogleraren, heeft ook de VU het afgelopen jaar een groei van het aantal vrouwelijke universitaire hoofddocenten (UHD) doorgemaakt. Het percentage vrouwelijke UHD steeg van 32,3% in 2021 naar 36,2% in 2022. Het percentage vrouwelijk universitair docent bleef gelijk met 50 procent. “De afgelopen jaren zijn we zeker gegroeid, maar als universiteit is gelijkwaardigheid een belangrijk uitgangspunt. Wij blijven dan ook investeren in een evenredige man-vrouwverdeling en het binnenhalen, ontwikkelen en behouden van vrouwelijk talent”, laat bestuursvoorzitter Margrethe Jonkman weten.

Equal
In 2002 is VU Amsterdam gestart met het project ‘Equal’ waarin de positie van mannen en vrouwen binnen de VU nauwkeurig op functieniveau in kaart werd gebracht. Het project vormde de start voor het ontwikkelen van beleid en maatregelen gericht op het verbeteren van loopbaankansen voor vrouwen. Onderdeel is bijvoorbeeld het in 2005 gestarte leerstoelprogramma ‘Fenna Diemer Lindeboom’ (FDL). Binnen dit programma krijgen faculteiten de mogelijkheid om een leerstoel open te stellen speciaal voor talentvolle vrouwelijke UHD’s. In 2020 is een nieuwe ronde van het FDL gestart. In deze ronde FDL wordt ook expliciet aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling en coaching van de benoemde wetenschappers op de leerstoel. Daarnaast investeert VU Amsterdam in trainingen op het gebied van vrouwelijk leiderschap en meer bewustwording van gender-bias voor leden van benoemingsadviescommissies voor UHD-posities.

Beloning
Naast een gelijkwaardige positie gaat er binnen de VU ook aandacht uit naar het aspect beloningsverschillen. Zo is er het voornemen begin 2024 een uitvoerige inventarisatie naar salariëring onder wetenschappelijk personeel uit te voeren. In het onderzoek wordt de financiële beloning van vrouwelijk en mannelijk wetenschappelijk personeel van alle faculteiten vergeleken. Het gaat om de functies, Onderzoeker, Docent, Universitair Docent, Universitair Hoofddocent en Hoogleraar. Hierbij geldt als peildatum december 2023. Analyses worden uitgevoerd over de gegevens die beschikbaar zijn in het HR systeem, zoals: leeftijd, dienstverband (FTE), functieniveau, organisatie- eenheid (faculteit), maandsalaris bij voltijd aanstelling en eventuele vaste en incidentele toelages en gratificaties die in het gehele jaar 2023 zijn uitgekeerd.

Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren
Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren is een netwerk-, kennis- en belangenbehartigingsorganisatie - met meer dan 1500 aangesloten vrouwelijke universitair hoofddocenten en hoogleraren. Het LNVH zet zich in voor een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de wetenschap, een verbetering van de positie van vrouwen in de wetenschap vanuit alle disciplines en achtergronden en een inclusieve en veilige academie. Eens per jaar brengt het de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren uit. De Monitor geeft inzicht in de actuele man-vrouw verdeling in de wetenschap en de percentages vrouwelijke wetenschappers en bestuurders aan de Nederlandse universiteiten, universitair medische centra en in andere wetenschappelijke organisaties.

De Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2023 is hier te downloaden.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam