Sedef Iskit is subsidieadviseur bij IXA-GO. Ze maakt deel uit van een groeiend team van subsidie- en valorisatiespecialisten dat onderzoekers helpt bij het verwerven van externe financiering voor onderzoek.
Sedef kwam bij IXA-GO toen het nieuwe team vorm begon te krijgen na de VU-VUmc splitsing: "Ik, en nog een collega, kwamen er halverwege 2021 bij. Toen werd het subsidieadviesteam echt volledig operationeel. Onderzoekers konden ons dus een tijdje niet echt vinden. We werken nog steeds heel hard aan onze zichtbaarheid en het beter positioneren van de ondersteuning die we onderzoekers bieden via onze website."
"Begin 2022 zijn we gefuseerd met de IXA business developers werkzaam voor de de VU, van PAN Amsterdam Innovation Exchange team, zij vormen het onderdeel IXA binnen IXA-GO. We zijn nu dus een groot team van specialisten dat onderzoekers ondersteunt bij de hele researcher journey - van het gefinancierd krijgen van een onderzoeksidee tot het creëren van impact, en van licentieovereenkomsten tot intellectuele eigendomsrechten."
Hoe helpt IXA-GO onderzoekers bij het verkrijgen van subsidies?
"Zodra onderzoekers besluiten om een subsidie aan te vragen, geven we hen algemene informatie over wat deze subsidie vereist. Voor sommige subsidieaanvragen hebben we sjablonen met gedetailleerde instructies, in aanvulling op wat de subsidieverstrekker voorschrijft. We hebben natuurlijk onze eigen ervaring met het subsidieprogramma die we met de onderzoeker kunnen delen. En dan, tijdens het voorbereidingsproces, bieden we hen één of twee beoordelingsrondes aan, waarbij we hun voorstellen lezen, hen adviseren over hoe ze hun voorstel kunnen verbeteren en met hen praten over hoe ze bepaalde criteria kunnen aanpakken. Als ze dat nog niet hebben gedaan, verwijzen we ze door naar Project Control om hun budget op te stellen. We helpen ze zo goed mogelijk bij alle stappen van de indiening. Ons team is relatief jong, maar we zien nu al een trend dat onze ondersteuning leidt tot hogere slagingspercentages."
In welk stadium moeten onderzoekers contact opnemen met IXA-GO voor hulp?
"Wij staan vanaf het begin van het proces voor hen klaar. Wel wil ik heel graag Research Connect noemen, een online tool waar iedereen met een VU-account op kan inloggen. Met trefwoorden kun je subsidiemogelijkheden vinden die passen bij jouw onderzoek of vakgebied. Dit is heel belangrijk voor onderzoekers om te weten. Het bevat veel financieringsprogramma's van over de hele wereld. Wij kunnen het echter niet zo effectief gebruiken als onderzoekers, omdat zij hun eigen onderzoek en dus de juiste trefwoorden het beste kennen. Als onderzoeker kun je een wekelijkse of maandelijkse update aanvragen met die trefwoorden voor nieuwe financieringsoproepen. Onderzoekers krijgen dan zes maanden van tevoren bericht. Ze hoeven dan niet voortdurend te zoeken naar financiering. Als ze dan nog vragen hebben, kunnen we ze helpen met details, met het opstellen van het voorstel. Maar het is een geweldig hulpmiddel als startpunt voor onderzoekers."
Hoe bereik je onderzoekers?
"We organiseren allerlei workshops, ook bedoeld voor ondernemende onderzoekers. Dat kunnen algemene informatiesessies zijn of kleinere workshops. Zo is er een serie onboarding video's in ontwikkeling om VU-onderzoekers wegwijs te maken in onze dienstverlening. We nodigen ook sprekers uit van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), die de nationale contactpersonen zijn voor Europese financieringsmogelijkheden. Tot slot werken we samen met faculteiten en beleidsadviseurs van Bestuurszaken om de scouting van (teams van) onderzoekers voor grote financieringsprogramma's, zoals NWO Zwaartekracht, te ondersteunen. Onlangs lanceerden we een driemaandelijkse nieuwsbrief voor VU Grants Office, waarin we onze evenementen, aankomende deadlines en het laatste nieuws uit de subsidiewereld aankondigen."
"Er zijn veel subsidiemogelijkheden, maar deze kunnen erg complex zijn om te doorlopen, het kan erg overweldigend zijn voor onderzoekers. Dus organiseren we ook evenementen waar RVO dan algemene informatie geeft, maar als er onderzoekers zijn die bezig zijn met een daadwerkelijk voorstel, kunnen ze met ons en RVO-adviseurs om de tafel gaan zitten, om hun project te bespreken."
IXA-GO bestaat uit de onderdelen impact business development en expertise op het gebied van subsidies. Hoe werken die twee componenten samen?
"Een van de beste voorbeelden is een consortiumproject, waar vaak ook private partners bij betrokken zijn. Dan moeten universiteiten en bedrijven het project meefinancieren. Dit soort projecten vereist een goede inventarisatie van de belanghebbenden. En we hebben ervaren dat een business developer heel anders naar een stakeholder kijkt dan ik, een GO-adviseur, of de onderzoeker. Dus al onze krachten komen samen bij het identificeren van relevante stakeholders. Hoe we ze kunnen bereiken en hoe we ze bij het project kunnen betrekken."
"Dit alles is gericht op het creëren van impact, want als onderzoeker wil je dat je project zijn einddoel bereikt, namelijk waar de maatschappij het voor gaat gebruiken. Om dat te bereiken moet je alle stappen uitzoeken, dat is inclusief al het werk dat gedaan moet worden als het labwerk voorbij is. De onderzoeker is niet altijd betrokken bij bepaalde stappen. Wie betrokken is en wie verantwoordelijk is voor het oppakken van wat, vereist verschillende perspectieven. Hier kunnen we heel effectief samenwerken met business developers. Er zijn ook uitdagingen op het gebied van intellectueel eigendom bij onderzoek en partnerschappen. Ook dat kunnen we helpen uitzoeken."
Overzicht van nuttige links:
IXA-GO
Research Connect
VU Grants Office nieuwsbrief