Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ERC Starting Grants voor VU Amsterdam

5 september 2023
Natuurkundige Maximilian Beyer, theoretische computerwetenschapper Klaus Freiherr von Gleissenthal en Amélie Freal van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC ontvangen van de Europese onderzoeksraad (ERC) ieder een Starting Grant van minimaal 1,5 miljoen euro.

Heliumdimeer Ultrakoud Moleculen - een platform voor fundamentele natuurkunde en ultrakoude chemie
Natuurkundige Maximilian Beyer gaat met de Starting Grant onderzoek doen naar laserkoeling van moleculair helium. Zijn onderzoek is gericht op precisiemetingen van de eenvoudigste moleculen in ons universum – moleculaire waterstof (H₂) en zijn ion (H₂⁺) – om de kwantumelektrodynamica te testen.
Lees verder

SecuStack: het beveiligen van de lekkende hardware/software grens
Theoretische computerwetenschapper Klaus Freiherr von Gleissenthal gaat met de Starting Grant onderzoek doen naar side-channel-lekken die aanvallers de mogelijkheid bieden gevoelige gegevens te stelen. Hij wil hiermee de veiligheid van onze digitale gegevens verbeteren.
Lees verder

Onderzoek naar hoe neuronen hun activiteit in balans houden
Onderzoeker humane genetica Amélie Fréal van Amsterdam UMC gaat haar onderzoeksgroep binnen de afdeling Humane Genetica verder uitbreiden. Zij wil bestuderen hoe neuronen de juiste balans in activiteit kunnen handhaven in neuronale netwerken. Dit proces is van groot belang voor het gezond functioneren van het zenuwstelsel, aangezien verstoorde homeostase vaak aan de basis ligt van diverse neurologische aandoeningen.

De specifieke interesse van het onderzoeksteam ligt bij het Axon Initial Segment (AIS), een essentieel onderdeel van neuronen. Het AIS reguleert de generatie van actiepotentialen en beïnvloedt hoe neuronen onderling communiceren. Hoewel het AIS lange tijd als een statische en passieve structuur werd beschouwd, heeft recent onderzoek, zowel vanuit het laboratorium van Freal als vanuit andere onderzoeksgroepen, aangetoond dat veranderingen in netwerkactiviteit leiden tot plasticiteit van het AIS. Deze plasticiteit heeft op haar beurt langdurige effecten op de excitabiliteit, de vatbaarheid voor prikkels, van neuronen.

Met behulp van geavanceerde technieken zoals superresolutie en live beeldvorming van AIS-ionenkanalen en structurele eiwitten, samen met proteomics en elektrofysiologie, worden de mechanismen achter AIS-plasticiteit onderzocht. Zij wil begrijpen hoe dit proces bijdraagt aan de regulatie van homeostase binnen neuronale netwerken.
Lees verder

ERC Starting Grants
De ERC kent de Starting Grants toe om aanstormend wetenschapstalent vijf jaar te ondersteunen bij het uitvoeren van baanbrekende projecten. In totaal hebben 400 excellente jonge wetenschapper in Europa een ERC Starting Grant toegekend gekregen. Meer informatie is te vinden in het persbericht van ERC.