Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ERC Proof of Concept grant voor scheikundige Tom Grossmann

25 januari 2023
VU-hoogleraar biomimetische chemie Tom Grossmann heeft een Proof of Concept grant toegewezen gekregen van de Europese onderzoeksraad (ERC) voor het project “grabRNA”. Deze onderzoeksbeurs van 150 duizend euro gaat hij gebruiken om een grootschaliger gebruik van ribonucleïnezuur (RNA) voor biomedische toepassingen mogelijk te maken.

RNA is een biologisch macromolecuul dat essentieel is voor de regulering van cellulaire processen in het menselijk lichaam. RNA-gebaseerde cellulaire toepassingen in de moleculaire therapie kunnen de mogelijkheid bieden om bepaalde ziekten te behandelen. De vooruitgang van deze toepassingen is echter sterk belemmerd omdat het moeilijk is om RNA langs biologische barrières te brengen. Daarom is de belangstelling gegroeid voor de ontwikkeling van draagsystemen die de gecontroleerde afgifte van RNA kunnen vereenvoudigen. Hierbij worden zogenaamde 'peptide-gebaseerde binders' gebruikt om dubbelstrengs RNA te stabiliseren en af te leveren.

Het Grossmann lab heeft aangetoond dat de stabiliteit en cellulaire doorlatendheid van klein interfererend RNA kan worden verbeterd met peptide-gebaseerde binders. Met dit project hoopt Grossmann een hoofdkandidaat te identificeren met stevige prestaties op het gebied van celafgifte zodat het klaar is voor de volgende exploitatiefase.

Proof of Concept grants
Dit is de derde keer dat Grossmann deze onderzoeksbeurs van ERC ontvangt. In 2019 kreeg hij de Proof Of Concept grant voor het INCYPRO project dat gericht was op eiwitontwikkeling, en vorig jaar voor het proCOLON project waarin hij werkt aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor darmkanker. In totaal heeft de ERC 90 wetenschappers een Proof of Concept Grant toegekend. Met de financiering kunnen ze onderzoeken of ze hun ideeën ook op de markt kunnen brengen. De subsidies maken deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU, Horizon Europe.