Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU-wetenschappers lanceren spin-off Incircular

24 februari 2021
Incircular BV is opgericht door drie (bio)chemici aan de Vrije Universiteit Amsterdam die een nieuwe technologie hebben ontwikkeld om eiwitten te stabiliseren: INCYPRO. Deze technologie gaan Saskia Neubacher, Sven Hennig en Tom Grossmann in hun recent gelanceerde spin-off toepassen om eiwitten te stabiliseren voor toepassingen in de ontwikkeling van geneesmiddelen, diagnostische tests en biokatalyse.

INCYPRO-gestabiliseerde eiwitten
Eiwitten zijn een klasse van grote, natuurlijke moleculen die in alle organismen worden geproduceerd. Ze omvatten onder andere enzymen, antilichamen en hormonen en zijn betrokken bij alle cellulaire processen. De 3D-structuur van eiwitten is essentieel voor hun specifieke functie en prestatie, maar veel eiwitten verliezen hun functie buiten hun natuurlijke omgeving omdat hun 3D-structuur kwetsbaar is. Daarom ontwikkelden de VU-wetenschappers de eiwitstabilisatietechnologie INCYPRO. INCYPRO ondersteunt de natuurlijke 3D-structuur van eiwitten door middel van een ontwerpproces dat de precieze chemische modificatie van een eiwit mogelijk maakt waardoor ze in nieuwe toepassingen gebruikt kunnen worden.

Nieuwe medicijnen ontwikkelen
De meeste medicijnen die tegenwoordig op de markt zijn, richten zich op ziektegerelateerde eiwitten. Om een efficiënt geneesmiddelontwikkelingsproces mogelijk te maken voor momenteel onbehandelbare ziekten, zoals Alzheimer of kanker, is het belangrijk om de ziektegerelateerde eiwitten te isoleren voor diepgaande analyse en screening. INCYPRO-gestabiliseerde eiwitten kunnen dus zeer nuttig zijn voor de ontwikkeling van veilige en efficiënte nieuwe medicijnen. Incircular zal de INCYPRO-technologie gebruiken om oplossingen te bieden aan klanten, waaronder bedrijven in de farmaceutische sector, wiens toepassingen lijden onder de instabiliteit van hun eiwitten. Het bedrijf biedt deze klanten robuuste eiwitten die ze nodig hebben om hun specifieke toepassing mogelijk te maken. Neubacher: “De INCYPRO-technologie heeft de potentie om de ontdekking van toekomstige medicijnen mogelijk te maken. Het zou echt geweldig zijn als ons werk de kwaliteit van leven van veel patiënten zou kunnen verbeteren.”

De wetenschappers van de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen en het Amsterdam Institute of Molecular & Life Sciences lanceerden hun nieuwe bedrijf onder leiding van Innovation Exchange Amsterdam (IXA) en Demonstrator Lab. Daarnaast heeft het team van wetenschappers financiering ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de European Research Council (ERC). De INCYPRO-technologie stond in 2019 in de finale voor de Amsterdam Science & Innovation Award.