Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De diepte induiken met uitdagende stage tijdens de master Societal Resilience

23 januari 2023
Hoe kan je wetenschappelijk onderzoek communiceren naar de maatschappij? Daar hield Farah Makrani, masterstudent Societal Resilience, zich mee bezig tijdens haar stage bij het Verwey-Jonker Instituut, een onderzoeksinstituut in Utrecht. Door deze stage kreeg Farah inzicht in hoe het werkende leven eruit kan zien. “Hier heb ik geleerd hoe ik mijn ervaringen tijdens mijn master kan inzetten in het werkveld.''

Onderdeel van de onderzoeksmaster Societal Resilience is een stage van vier à vijf maanden. Farah had meteen interesse in het Verwey-Jonker Instituut gezien de focus op maatschappelijke vraagstukken. Ze vertelt dat hun publicaties vaak goed zichtbaar zijn in de media en het instituut is bekend onder sociologen. Het instituut doet onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar interessante maatschappelijke onderwerpen, zoals polarisatie, criminaliteit en onderwijs, en richt zich op het creëren van maatschappelijke impact met hun onderzoek.  
 
Tot Farah's werkzaamheden bij Verwey-Jonker behoorden vergaderingen bijwonen over de aanwezigheid van onderzoekers op social media, de laatste publicaties en andere ontwikkelingen binnen het onderzoeksinstituut. Verder hield zij zich bezig met literatuur lezen en samenvatten, data zoeken en analyseren en brainstormen over diverse projecten. 
 
Er heerste een fijne werksfeer, vertelt Farah. ''Collega's vragen wat je persoonlijke interesses zijn, wie je bent en waar je naartoe wilt, waar je later zou willen werken, en of je daarbij ondersteuning nodig hebt.'' Verder is er veel persoonlijke aandacht; ze zijn erg betrokken en ze stappen zelf op je af om te vragen hoe het met je gaat. Farah heeft door haar stage ook meer inzicht gekregen in hoe werkervaring eruitziet. Het is haar nu duidelijk hoe de dingen die ze heeft geleerd, relevant zijn in het werkveld. Volgens haar helpt dat om te begrijpen waar maatschappelijke problemen vandaan komen en hoe deze opgelost kunnen worden.  
 
Farah verwachtte bij het Verwey-Jonker Instituut een strakke werkstructuur, maar dit bleek in de praktijk heel anders. ''In de onderzoekswereld werk je op je eigen tempo. Je bent afhankelijk van de voortuitgang die je maakt in je onderzoek. Soms sta je ook even stil en weet je niet hoe je verder moet, doe je een stapje terug en moet je misschien een andere richting op. Je moet constant flexibel zijn en je aanpassen aan het onderzoek. Ik heb een realistischer beeld gekregen van hoe het is om als onderzoeker te werken buiten de universiteit. En dat is natuurlijk ook het doel van ervaring opdoen buiten de vakken die je tijdens je master krijgt.'' 
 
Wat Farah aanspreekt in de master Societal Resilience is de verdieping in kwantitatieve methoden. Zo wordt binnen de studie veel gewerkt met de software RStudio en vindt zij het ontzettend leuk om te leren wat je hiermee allemaal kunt doen. Het internationale en interdisciplinaire karakter van de master levert volgens Farah een belangrijke bijdrage aan je ontwikkeling. De studie onderscheidt zich door enerzijds de focus op datawetenschappen en anderzijds de samenkomst van mensen met diverse culturen, studieachtergronden en (werk)ervaringen.  

Farah waardeert dat de master studenten goed voorbereidt op een promotieplek en zij door middel van een stage zelf kunnen ondervinden of onderzoek doen goed bij hen past. Ook worden de studenten die de arbeidsmarkt willen betreden, geholpen bij het vinden van een positie in het werkveld met behulp van het netwerk van de universiteit en docenten. 
 
Farah is door haar stage gaan inzien dat onderzoek goed bij haar past en zou dit in de toekomst zeker willen voortzetten. Voordat Farah begon met haar master heeft ze de bachelor Sociologie gevolgd aan VU Amsterdam. Ze is vanaf het begin al erg te spreken over de docenten en fijne sfeer op de VU. ''Tijdens de meeloopdagen merkte ik dat de sfeer echt anders is dan op andere universiteiten. Je wordt hier echt gezien als student.'' Farah sluit dan ook zeker niet uit na haar master actief te willen blijven op de VU als onderzoeker.