Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Buro Holland over de korte opleiding Praktijkgericht leren

11 december 2023
Buro Holland in Deventer is een opleidingscentrum voor Nederlandse inburgering. Na een inspectie door het ITTA bleek dat er scholing nodig was op het gebied van praktijkgericht leren. Martien Zuurman (links), docent NT2, ONA en Taal en Werk en Heijme Visser (rechts), docent NT2 vertellen hoe Buro Holland dit heeft aangepakt.

‘Leukere lessen en betere aansluiting bij de dagelijkse praktijk van cursisten’

De NT2-docenten van Buro Holland besteedden aandacht aan praktijkgericht leren, maar er was nog geen echte visie en inbedding in het aanbod. ‘We hadden ook behoefte aan praktische tips en ondersteuning’, vertellen Martien en Heijme. ‘VU-NT2 kenden we al van onze opleiding als NT2-docent. Dat was een positieve ervaring en daarom hebben we ze benaderd voor een incompany opleiding Praktijkgericht leren.’ Aan de opleiding namen directieleden en NT2-docenten deel.

Wat heeft de opleiding voor jullie opgeleverd?
De opleiding heeft ervoor gezorgd dat we praktijkgericht leren een belangrijke rol in ons lesprogramma hebben gegeven. We zijn ons bewust geworden van het belang van deze aanpak, niet als los onderdeel, maar als middel om de leerdoelen te halen en de cursisten voor te bereiden op onze maatschappij. We hebben planningen aangepast en werken onder andere aan een portfolio met praktijkopdrachten voor de cursisten en coachinggesprekken.

Zijn jullie tevreden over het resultaat van het traject?
Ja, want de cursus was praktisch en de opdrachten bereidden ons goed voor op de inhoud en de praktijk. We zijn nu bewust bezig met praktijkgericht leren en hebben tools gekregen om het vorm te geven in de lessen. De lessen zijn "leuker” geworden. Ze sluiten beter aan bij de dagelijkse praktijk van de cursisten en we durven onze lessen meer inhoud te geven buiten de methode om: taal als middel en niet als doel. Tevens leidt deze aanpak tot meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij onze cursisten.

Zou je de opleiding aanbevelen?
We zouden dit traject zeker willen aanbevelen omdat de kwaliteit van je opleiding erdoor verbetert en je als docent heel veel leert over je eigen functioneren. Vooral hoe je beter aansluit bij de leervragen van de cursisten. En nog een tip: zorg, net zoals bij Buro Holland, voor een goede maaltijd tijdens de cursusdagen. Dit werkt verbindend en is ook voor de opleider een smakelijke en gezellige onderbreking!

Hoe was de samenwerking met VU-NT2?
Opleider Rachel Zuilhof was goed voorbereid, ze daagde ons uit door de opdrachten en zorgde voor een goede werksfeer. We hebben de begeleiding als zeer professioneel en prettig ervaren. We kregen ons materiaal op tijd en konden ons goed voorbereiden op de lessen.  

Klik hier voor meer informatie over de korte opleiding Praktijkgericht leren.

Snelle navigatie VU-NT2

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Stuur een e-mail naar vu-nt2@vu.nl

of bel +31 (0)20 5986398 (ma-vr van 13.00 tot 15.00 uur)